Minister wil gehandicaptenzorg a la carte

Om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken wil minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meer maatwerk, meer plekken in instellingen en meer ondersteuning voor naasten bieden. Dat staat in het programma Volwaardig leven. De plannen worden uitgevoerd in overleg met de zorgsector.
VIPP
In het debat op 19 december 2019 belooft De Jonge een 'tandje bij te zetten' in de uitvoering van het VN-verdrag Handicap'. Foto: Arenda Oomen
RAPPORT

Het doel van de plannen

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Volwaardig leven
Sector:
Gehandicaptenzorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Auteur:
Minister De Jonge (VWS)
Aantal pagina’s :
64
Verschijningsdatum:
30 september 2018
Link naar rapport:
Volwaardig leven
Samenvatting:

 

In het programma Volwaardig leven heeft minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) drie doelen beschreven om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken. Het eerste doel is dat het zorgaanbod beter moeten passen bij de zorgvraag. Daarvoor moet de kennis van medewerkers in de gehandicapterzorgsector worden verhoogd en medewerkers moeten meer tijd kunnen besteden aan zorg, in plaats van aan administratieve taken. Zo komt er een congres over de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg en worden onderzoeken die in de gehandicaptenzorg worden gedaan, samengevoegd. De zorg moet bovenal persoonsgerichter worden. Er komt een project voor mensen met een beperking die Wlz-zorg krijgen. Zij leren zichzelf te laten zien en hun talenten te ontwikkelen. Zodat zij zelf goed kunnen zeggen wat zij nodig hebben.

Het tweede doel is dat mensen met complexe zorgvragen meer passende zorg en ondersteuning krijgen. Volgens de minister is er al jaren een groep van enkele honderden mensen bij wie het maar niet lukt passende zorg te krijgen. Daarom stelt de minister extra menskracht en zorgplaatsen beschikbaar. De minister wil nog wel meer inzicht in de behoefte en de beschikbaarheid, inclusief wachtlijsten, bij deze groep. Ook komt er een beoordelingssysteem waarmee mensen kunnen aangeven in hoeverre ze de complexe zorg vinden aansluiten bij hun eigen zorgvraag.

Het derde doel van de minister is het ‘ontzorgen’ van naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Met cliëntenorganisaties wordt twee jaar gewerkt aan de vraag hoe cliënten en naasten gespecialiseerde ondersteuning kunnen ontvangen.

Het programma Volwaardig leven sluit aan bij twee andere programma’s; Onbeperkt meedoen! en Zorg voor de jeugd. Samenhang wordt ook gezocht met het traject. Levenslange en levensbrede zorg en ondersteuning en de Kwaliteitsagenda 2016-2018.

Qua financiën wordt de bekostiging van zorg in 2019 zo aangepast dat zeker is dat er voldoende plaatsen zijn voor mensen met een complexe zorgvraag. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft nieuwe tarieven vastgesteld voor de gehandicaptenzorg in de Wet langdurige zorg. Dit leidt tot hogere maximumtarieven. Het kader van de Wet langdurige zorg wordt structureel verhoogd met 98 miljoen euro. Ook de tarieven voor vervoer naar de dagbesteding worden structureel verhoogd. Op die manier krijgen cliënten meer keuzevrijheid.

Het programma Volwaardig leven wordt uitgevoerd met alle belanghebbenden. Een groep meewerkende ervaringsdeskundigen gaat een actieve rol spelen bij het uitvoeren van de acties binnen het programma. Daarmee wordt dit najaar gestart.

Als u dit rapport leest, weet u meer over hoe de minister de komende tijd gaat proberen de kwaliteit van de zorg in de gehandicaptensector te verhogen. De zorg moet meer ‘a la carte’ worden en de kennis van medewerkers verhoogd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.