Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel-onderzoek: presenteer informatie over gezondheidsrisico’s in tabellen

Avatar
Hester Hinloopen
Het grafisch weergeven van risico-informatie over gezondheid kan waardevol zijn, maar met name oudere patiënten worden hiermee niet altijd goed bereikt. Dat blijkt uit een studie van het Nivel samen met vier universiteiten. Bij het maken van grafieken dient men volgens de onderzoeker daarom rekening te houden met onder andere de lees- en rekenvaardigheden van zowel jongere als oudere mensen.
RAPPORT

Het Nivel deed samen met

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Preference for and understanding of graphs presenting health risk information. The role of age, health literacy, numeracy and graph literacy.
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Julia van Weerta, Monique Alblasa, Liset van Dijk, Jesse Jansen
Aantal pagina’s :
9
Verschijningsdatum:
29 juni 2020
Samenvatting:

De studie heeft als doel om de voorkeuren en het begrip van volwassenen (jonger en ouder 65 jaar) omtrent grafieken die medische informatie (‘risk information’) presenteren te onderzoeken. Er wordt hierbij gekeken naar de invloed van de variabelen leeftijd, gezondheidsvaardigheden en rekenvaardigheden op het begrijpen van risico-informatie over gezondheid, gepresenteerd in grafieken.

Methodologie

Om de voorkeuren te onderzoeken, werd aan de deelnemers een storyboard gepresenteerd met zes typen grafieken. Vervolgens werd hun begrip (waarbij onderscheid werd gemaakt tussen ‘verbatim’ en ‘gist’ knowledge) gemeten door middel van een experiment waarbij de zes typen grafieken zijn gebruikt: klok, balk, tabel, taartvorm, pictogram en sparkplug. Hierbij werden de respondenten in twee groepen ingedeeld: jonger en ouder dan 65 jaar.

Resultaten

De meeste respondenten hebben een voorkeur voor een klok-, taart-, of balkgrafiek. De taartgrafiek werd vaak niet goed begrepen door zowel jongere als oudere respondenten, en de klokvorm werd voornamelijk niet goed begrepen door oudere mensen. De balkvorm werd goed begrepen door beide leeftijdsgroepen. De tabel scoorde ook goed, met name bij de respondenten ouder dan 65 jaar. Mensen binnen de jongere leeftijdscategorie, met sterke rekenvaardigheden en rekenvaardigheden dragen bij aan een hogere ‘verbatim knowledge’ score. Sterke gezondheidsvaardigheden en leesvaardigheden werden juist geassocieerd met een hogere ‘gist knowledge’.

Conclusie

Grafieken in tabelvorm worden het best begrepen door oudere respondenten (ouder dan 65 jaar), echter is dit format niet de voorkeur van deze leeftijdscategorie, blijkt uit de studie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.