Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek VNG: zo wordt er zorgfraude gepleegd binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet

Avatar
Hester Hinloopen
Om de zorgfraude die wordt gepleegd binnen de jeugdhulp en Wmo-zorg aan te pakken, moeten bestuurders zorgen voor heldere normen en eisen over de aard en kwaliteit van zorg. Tegelijkertijd is het belangrijk dat er voldoende capaciteit voor rechtmatigsheidstoezicht is. Dat stellen onderzoekers van LokaleZaken op basis van het onderzoek naar fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet in opdracht van VNG.
Rapportage signalen zorgfraude 2017
Onderzoekers hebben in opdracht van VNG gekeken naar de aard van zorgfraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdhulp.
RAPPORT

Welke soort zorgfraude wordt er

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Een wereld te winnen. Over zorgfraude (Wmo 2015 en Jeugdwet).
Sector:
Overig
Soort:
Zorginhoudelijk
Afkomst:
LokaleZaken
Auteur:
Edward van der Torre, Maaike Heijkoop
Aantal pagina’s :
17
Verschijningsdatum:
1 juni 2020
Samenvatting:

De aandacht voor de aanpak van zorgfraude door gemeenten groeit. Casuïstiek en verhalen in de media tonen de noodzaak daarvoor ondubbelzinnig aan. Ook laten ze zien dat de fraude zich in verschillende vormen manifesteert. Het rapport ‘Een wereld te winnen’ geeft inzicht in aard en aanpak van zorgfraude.

Opdracht

VNG Naleving gaf het bureau LokaleZaken opdracht om de fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet inzichtelijk te maken en aanbevelingen te doen voor een effectieve aanpak. Het resultaat is het rapport ‘Een wereld te winnen | over Zorgfraude (Wmo 2015 en Jeugdwet)’. Hierin worden 6 fraudestrategieën en 63 fraudetactieken onderscheiden.

Onderzoeksvragen

Deze rapportage brengt de praktijk van zorgfraude in beeld en laat zien hoe fraudeurs handelen. Daartoe worden de volgende onderzoeksvragen beantwoord:

  • Wat is de aard van de zorgfraude op het terrein van de Wmo 2015 en Jeugdwet?
  • Wat zijn methoden waarmee door rechtspersonen zorgfraude wordt gepleegd op het terrein van de Wmo 2015 en Jeugdwet?
  • Wat leren frauduleuze methoden over gelegenheidsstructuren voor zorgfraude op het terrein van de Wmo 2015 en Jeugdwet?
  • Welke aanbevelingen kunnen worden geformuleerd om de zorgfraude op het terrein van de Wmo 2015 en Jeugdwet te verminderen?

Twee edities

Het rapport is verschenen in twee edities: een publieksversie en een interne versie voor gemeenten en partners. De interne versie gaat dieper in op de fraudestrategieën- en tactieken. Hiervoor dient u echter ingelogd te zijn op de website van de VNG.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.