Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek wijkverpleging: zorg-ict en e-health nog te veel top-down

Bert Bukman
Bert Bukman
Ook de wijkverpleging is aan digitalisering toe. Maar het op orde brengen van de IT-infrastructuur blijft achter en evenmin is er sprake van een optimaal gebruik van applicaties. Dit onder meer omdat de wijkverpleegkundigen zelf te weinig worden betrokken. Dat moet beter, aldus het Nictiz-rapport ‘De inzet van applicatie(s) en infrastructuur in de wijkverpleging’.
RAPPORT

De wijkverpleging staat de komende

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


 • Toegang tot alle artikelen
 • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
 • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
De inzet van applicatie(s) en infrastructuur in de wijkverpleging
Sector:
Wijkverpleging
Soort:
Beleid
Afkomst:
Nictiz
Auteur:
Lisanne van der Molen
Aantal pagina’s :
23
Verschijningsdatum:
14 november 2019
Samenvatting:

Digitale informatie-uitwisseling van actuele en volledige gezondheidsinformatie is in de wijkverpleging een voorwaarde voor de juiste zorg op de juiste plek. Applicaties worden momenteel grotendeels ingezet ter ondersteuning en verbetering van het huidige zorgproces. Applicaties als de Medicatie Controle App, de Medido, domotica, diverse wondapplicaties en het Farmacotherapeutisch Kompas worden ingezet als tooling naast het elektronisch cliëntendossier (ecd).

Maar waar de ene zorginstelling actief beleid voert op het gebruik en de inzet van applicaties, is de andere zorginstelling nog zoekende naar de concrete vertaling van de
inzet van applicaties. Wijkverpleegkundigen zijn daarbij lang niet altijd betrokken. In de praktijk van de wijkverpleging wordt in veel situaties het gebruik van applicaties (en ict) top-down geïnitieerd. Dit wordt dus niet altijd ingegeven vanuit een vraag of wens vanuit de praktijk.

Er vindt echter steeds meer een kanteling plaats naar vraaggestuurd werken vanuit het primaire proces, waarbij de wijkverpleegkundige in de lead is. Om als
zorginstelling volledig de stap te zetten richting inbedding van applicaties (in proces en in beleid) zijn er volgens wijkverpleegkundigen en informatiemanagers een aantal belangrijke uitgangspunten en vereisten te formuleren.

 • Benader digitalisering als een organisatieverandering.
 • Prioriteer het applicatievraagstuk.
 • Begin klein en zorg voor inbedding.
 • Creëer medewerkersbewustzijn.
 • Doe een beroep op het lerend vermogen van wijkverpleegkundigen
 • Breng user experiences in.
 • Kies applicaties die ook offline te gebruiken zijn
 • Schrap legacy systemen.
 • Besteed aandacht aan wet- en regelgeving.

De wijkverpleegkundige wisselt als centrale speler in de gezondheidszorg informatie uit met diverse zorgprofessionals.  Het gaat daarbij onder meer om huisartsen, apothekers, paramedici en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Informatie moet vaak lokaal of regionaal kunnen worden uitgewisseld, maar een enkele keer ook met een umc in een andere regio. Er is op dit moment geen landelijk dekkende infrastructuur waarover de wijkverpleegkundige gezondheidsinformatie kan delen of ontvangen.

Op dit moment vindt informatie-uitwisseling veelal telefonisch, via chat, email of digitaal transfersysteem of per geschreven/getypte brief plaats. Vaak ontbreekt de informatie-uitwisseling tussen wijkverpleging en ketenpartners. Om in de toekomst tot het gebruik van een infrastructuur te kunnen komen, zijn er een aantal voorzieningen (voor de wijkverpleging) die nadere invulling behoeven. Het gaat daarbij om identificatie, authenticatie, autorisatie, toestemming, adressering/transport, logging, neutraliteit ten aanzien van inhoud, beschikbaarheid en openheid. Ten aanzien van deze voorzieningen zijn diverse initiatieven reeds gestart of in ontwikkeling.

Gelet op het beeld met betrekking tot het gebruik van applicatie(s) en infrastructuur in de wijkverpleging kunnen twaalf aanbevelingen worden gedaan. Dit om de wijkverpleging ten aanzien van deze onderwerpen verder te helpen.
1. Agendeer digitalisering op de juiste tafel.
2. Richt leveranciersmanagement in.
3. Inventariseer, werk uit en optimaliseer de processen in de wijkverpleging.
4. Inventariseer de informatiebehoefte van de wijkverpleging in relatie tot ketenpartners en (her)gebruik zib’s en (informatie)standaarden.
5. Deel ervaringen over de inzet van (e-health) applicaties in de wijkverpleging.
6. Maak een overzicht van het gebruik van (e-health) applicaties in de zorginstelling.
7. Zorg voor koppelingen tussen losse (e-health) applicaties.
8. Richt een centrale app-store in voor (wijk)verpleegkundigen.
9. Een landelijke oplossing voor het vraagstuk infrastructuur is noodzakelijk.
10. Regie op het vraagstuk infrastructuur is noodzakelijk.
11. Denk als sector mee over de vereisten voor voorzieningen voor een infrastructuur.
12. Bespreek met ICT-leveranciers de wens en noodzaak van koppelingen en het voldoen aan afspraken met betrekking tot infrastructuur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.