Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Paramedische zorg behandelt minder dan voor lockdown

Avatar
Hester Hinloopen
Het aantal consulten binnen de paramedische zorg is nog niet terug op het niveau van voor de lockdown. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk, aldus onderzoekers van het Nivel. Mogelijk kunnen er minder patiënten tegelijk in de praktijk aanwezig zijn vanwege corona of is er meer tijd per patiënt nodig als gevolg van de hygiënemaatregelen.
Fysiotherapeuten demonstreren tegen lastendruk, KNGF
Adobestock
RAPPORT

Onderzoekers van het Nivel analyseren

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende patiëntengroepen. Gebruik van paramedische zorg in coronatijd.
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
Nivel
Auteur:
Kruisselbrink, M., Kiers, H., Dijk, L. van, en Meijer, W.M.
Aantal pagina’s :
6
Verschijningsdatum:
1 december 2020
Samenvatting:

Door de coronapandemie is de paramedische zorg ingrijpend veranderd. Tijdens de lockdown (half maart-juni 2020) mochten fysiotherapeuten hun beroep maar beperkt uitoefenen. Dit leidde tot het uitstellen van zorg.

Belangrijkste bevindingen

In deze factsheet bekijken we hoeveel zorg fysiotherapeuten tijdens de coronapandemie in totaal leverden én we bekijken dit specifiek voor verschillende patiëntengroepen. Hieronder staan de belangrijkste bevindingen opgesomd:

  • Na het besluit om de paramedische zorg op te schalen is het aantal consulten gestabiliseerd tot 75 procent van het niveau voor de coronapandemie. Bij kinderen (0-17 jaar) is dit nog maar 64 procent ten opzichte van voorheen.
  • Onder mensen van 80 jaar en ouder daalde het aantal consulten het hardst tijdens de lockdown.
  • Voor alle diagnosen samen was het aandeel consulten bij vrouwen voor de coronapandemie al 1,5 keer zo groot als bij mannen en dat is tijdens de lockdown en daarna niet veranderd. Alleen bij patiënten met klachten gerelateerd aan covid-19 is het aandeel consulten bij vrouwen een stuk groter, zelfs 2 tot 2,5 keer zo groot als bij mannen.

De cijfers zijn per week berekend op basis van een steekproef van 255 tot 289 fysiotherapiepraktijken verspreid door heel Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.