RIVM: ‘Ritduur ambulances toegenomen’

De gemiddelde ritduur van een ambulance is landelijk toegenomen. Zo is de A1-urgentie toegenomen met 26 seconden, de A2-urgentie met 18 seconden en de B-urgentie met 39 seconden. Dat blijkt uit het ‘Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2018’.
Foto: iStock

De ritduur is gedefinieerd als de tijd tussen het tijdstip ‘vertrek ambulance’ en het tijdstip ‘einde rit’. In het capaciteitsmodel wordt gerekend op het niveau van regio, dagsoort en uur van de dag en zijn de gemiddelde ritduren gedifferentieerd. In totaal wordt voor het referentiekader uitgegaan van 1.467.502 uren ambulancezorg, waarvan 1.014.957 uren spoedeisende inzetten en 452.545 uren planbare ambulancezorg. Het referentiekader-2018 gaat uit van 0,9 procent meer uren ambulancezorg dan het referentiekader-2017.

Stijging benodigde ambulances afgenomen

Ondanks de stijging van de gemiddelde ritduur neemt de stijging van benodigde ambulances wel af. Uit de resultaten blijkt dat er op werkdagen

0
154

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2018
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
RIVM
Auteur:
RIVM
Aantal pagina’s:
54
Verschijningsdatum:
8 november 2018
Samenvatting:

De gemiddelde ritduur van een ambulance is landelijk toegenomen. Zo is de A1-urgentie toegenomen met 26 seconden, de A2-urgentie met 18 seconden en de B-urgentie met 39 seconden. Dat blijkt uit het ‘Referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2018’. Ondanks de stijging van de gemiddelde ritduur neemt de stijging van benodigde ambulances wel af. Uit de resultaten blijkt dat er op werkdagen overdag 614 ambulances nodig zijn: dit zijn er vijf meer ten opzichte met de doorrekening over 2016. De stijging op landelijk niveau was minder groot dan in 2016. Toen waren er nog tien ambulances meer nodig ten opzichte van voorgaande jaar. De totale productie van de Nederlandse ambulancezorg is in 2017 vrijwel gelijk gebleven aan 2016. De productie naar urgentie is in 2017 wel sterk veranderd ten opzichte van 2016.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.