Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SiRM: ‘Erken dat besturen een vak is’

Avatar
Hester Hinloopen
Erken dat besturen een vak is en dat daarbij een duidelijk mandaat hoort. Beschouw het als een waardevol onderdeel van de mogelijke loopbaan van een medisch specialist, niet als corvee. Dat is onder meer nodig voor gelijkgerichtheid in de context van de juiste zorg op de juiste plek, stelt adviesbureau Strategies in Regulated Markets (SiRM) in een recent onderzoeksrapport. In totaal worden zeven aanbevelingen gedaan om dit te bewerkstelligen.
Om gelijkgerichtheid te bewerkstelligen in de context van de juiste zorg op de juiste plek, is het volgens SiRM belangrijk om aandacht te hebben voor de professionaliteit van bestuurders.
RAPPORT

SiRM onderzocht in opdracht van

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Aanbevelingen ter bevordering van gelijkgerichtheid. Gelijkgerichtheid binnen het thema Juiste Zorg op de Juiste Plek.
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Advies
Afkomst:
Strategies in Regulated Markets (SiRM)
Auteur:
Maarten Cozijnsen, Jan-Peter Heida, Susanne Lucieer, Thijs Stoop
Aantal pagina’s :
49
Verschijningsdatum:
14 mei 2019
Samenvatting:

Velen stellen dat gelijkgerichtheid nodig is om Juiste Zorg op de Juiste Plek te realiseren. Het begrip gelijkgerichtheid is lastig te vatten en wordt door mensen wisselend geïnterpreteerd. De auteurs stellen voor om de volgende definitie te gebruiken:

‘Partijen bepalen samen wat er moet gebeuren om patiënten de Juiste Zorg op de Juiste Plek te bieden, hoe zij dit organiseren, wie wat gaat doen en wie er op welke manier voor gaat betalen’.

Partijen zijn hierbij in eerste instantie de RvB van het ziekenhuis, medisch specialisten (vrijgevestigd en in loondienst) en het MSB als ook de VMSD/VMS. Daarnaast zijn uiteraard ook de patiënt, verpleegkundige, eerstelijns zorgprofessional, thuiszorg, gemeente, GGZ- en VVT-instellingen, zorgverzekeraar, zorgkantoor en andere partijen belangrijk.

Aanbevelingen

Een ziekenhuis bestaat zelf uit vele, vaak verweven, onderdelen en is zeer heterogeen. Bovendien zijn er veel stakeholders betrokken bij het realiseren van gelijkgerichtheid voor Juiste Zorg op de Juiste Plek. Het realiseren van algehele gelijkgerichtheid is dus buitengewoon lastig, zo niet onmogelijk. Toch kunnen aanbevelingen gedestilleerd worden uit de gehouden gesprekken met bijna vijftig mensen hierover. Deze aanbevelingen voor gelijkgerichtheid werden door een ruime meerderheid van de geïnterviewden in steeds andere bewoordingen genoemd:

  1. Erken dat besturen een vak is en dat daarbij een duidelijk mandaat hoort. Besturen is bovendien een waardevol onderdeel van de mogelijke loopbaan van een medisch specialist; het is een professie en geen corvee.
  2. Werk nauw samen als RvB en MSB+ (inclusief VMSD en VMS): organiseer gezamenlijke vergaderingen.
  3. Hanteer een gedeeld aannamebeleid waarbij RvB en MSB elkaar zwaarwegende adviezen kunnen geven over personele invulling van kernrollen. Ook samenwerkende ziekenhuizen zouden samen de betrokken medisch specialisten in dienst kunnen nemen of toe kunnen laten treden als vrijgevestigden.
  4. Maak heldere en concrete keuzes die niet vrijblijvend zijn: spreek elkaar meer aan op het nakomen van afspraken in de zorg.
  5. Leg keuzes vast in gedeelde procedures, richtlijnen en protocollen, en verschaf tijdige informatie om de voortgang van veranderingen te monitoren.
  6. Houd rekening met de financiële prikkels. Deze bepalen grotendeels het succes van initiatieven voor Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wees transparant over de financiële verdeelmodellen zodat partijen meer gelijkgericht kunnen werken.
  7. Geef met leiderschap het voorbeeld voor gedeelde waarden en maak deze expliciet.

Ondersteuning vanuit VWS

VWS en het veld kunnen gelijkgerichtheid en Zorg op de Juiste Plek mogelijk faciliteren door het opstellen van handreikingen, het bieden van projectmatige ondersteuning en het stimuleren van de professionele ontwikkeling van bestuurders in de zorg middels opleiding en training.

7S model

De aanbevelingen volgen uit semigestructureerde gesprekken met bijna vijftig mensen die de afgelopen jaren hebben gewerkt aan het realiseren van gelijkgerichtheid in het kader van Zorg op de Juiste Plek. Voor de analyse is het 7S model (shared values, strategy, structure, systems, staff, skills en style) gebruikt. De voorbeelden zijn ingedeeld in vijf thema’s die allemaal met Juiste Zorg op de Juiste Plek te maken hebben: concentratie van laag complexe/hoog volume zorg, concentratie van hoog complexe/laag volume zorg, leveren van gepaste zorg, verplaatsing van zorg naar de patiënt thuis en verplaatsing van zorg naar de eerste lijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.