Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sociaal netwerk van hulpbehoevenden moet worden versterkt’

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Ruim 20 procent van de mensen denkt bij problemen geen hulp te kunnen krijgen van het eigen netwerk. Dat blijkt uit de rapportage sociaal domein 2017 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
wijkverpleging
foto: iStock/Dean Mitchell
RAPPORT

Van de mensen die gebruik

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Overall rapportage sociaal domein 2017
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
SCP
Auteur:
Evert Pommer, Jeroen Boelhouwer, Evelien Eggink, Anna Maria Marangos, Ingrid Ooms
Aantal pagina’s :
224
Verschijningsdatum:
4 december 2018
Samenvatting:

Uit de rapportage van het SCP blijkt dat ruim een vijfde van de mensen denkt bij problemen geen hulp te kunnen krijgen van het eigen netwerk. Van de mensen die gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), verwacht zelfs maar 15 procent hulp te krijgen van de eigen omgeving. Naast problemen met het sociale netwerk is de mate waarin men zich eenzaam voelt tussen 2015 en 2017 toegenomen. Zo voelde 20 procent van de mensen in de Wmo zich in 2017 zeer eenzaam. Bij mensen die daarnaast nog van een voorziening in de Participatiewet of de Jeugdwet gebruik maakten, was dat 22 procent. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het invullen van formulieren voor veel mensen een probleem vormt. Een aanvraag indienen voor ondersteuning of een voorziening wordt voor deze mensen hierdoor extra ingewikkeld. Wel zijn financiële problemen en arbeidsmarktproblemen tussen 2015 en 2017 iets afgenomen, waarschijnlijk als gevolg van de betere economische omstandigheden. Tevens bieden meer gemeenten voorzieningen op maat en zijn de wijkteams zichtbaarder dan voorheen. Ook neemt het aandeel gebruikers van sociaal domeinvoorzieningen toe naarmate een gemeente meer inwoners telt. Naast hoog gebruik in stedelijke agglomeraties is het gebruik ook hoog in krimpende plattelandssteden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.