Sociaal netwerk van hulpbehoevenden moet worden versterkt’

Ruim 20 procent van de mensen denkt bij problemen geen hulp te kunnen krijgen van het eigen netwerk. Dat blijkt uit de rapportage sociaal domein 2017 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
wijkverpleging
foto: iStock/Dean Mitchell

Van de mensen die gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), verwacht zelfs maar 15 procent hulp te krijgen van de eigen omgeving.

‘Versterk het netwerk van hulpbehoevenden’

Het doel van de wet Wmo is om burgers te helpen, zodat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Mensen die inschatten geen beroep te kunnen doen op hun sociaal netwerk, kunnen potentieel aanspraak gaan maken op een voorziening in het sociaal domein, stelt het SCP. Ouderenbond ANBO maakt zich zorgen over de uitkomsten. ‘Het SCP waarschuwt opnieuw dat het sociale netwerk niet

0
131

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Overall rapportage sociaal domein 2017
Sector:
Overig
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
SCP
Auteur:
Evert Pommer, Jeroen Boelhouwer, Evelien Eggink, Anna Maria Marangos, Ingrid Ooms
Aantal pagina’s:
224
Verschijningsdatum:
4 december 2018
Samenvatting:

Uit de rapportage van het SCP blijkt dat ruim een vijfde van de mensen denkt bij problemen geen hulp te kunnen krijgen van het eigen netwerk. Van de mensen die gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), verwacht zelfs maar 15 procent hulp te krijgen van de eigen omgeving. Naast problemen met het sociale netwerk is de mate waarin men zich eenzaam voelt tussen 2015 en 2017 toegenomen. Zo voelde 20 procent van de mensen in de Wmo zich in 2017 zeer eenzaam. Bij mensen die daarnaast nog van een voorziening in de Participatiewet of de Jeugdwet gebruik maakten, was dat 22 procent. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat het invullen van formulieren voor veel mensen een probleem vormt. Een aanvraag indienen voor ondersteuning of een voorziening wordt voor deze mensen hierdoor extra ingewikkeld. Wel zijn financiële problemen en arbeidsmarktproblemen tussen 2015 en 2017 iets afgenomen, waarschijnlijk als gevolg van de betere economische omstandigheden. Tevens bieden meer gemeenten voorzieningen op maat en zijn de wijkteams zichtbaarder dan voorheen. Ook neemt het aandeel gebruikers van sociaal domeinvoorzieningen toe naarmate een gemeente meer inwoners telt. Naast hoog gebruik in stedelijke agglomeraties is het gebruik ook hoog in krimpende plattelandssteden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.