Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spoedzorgtarieven zijn voor eerstelijnsverblijf en Wlz te laag

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
De tarieven voor spoedopnames op eerstelijnsverblijfafdelingen en in de Wlz bieden onvoldoende  ruimte voor diagnostiek. Als patiënten nog geen Wlz-indicatie hebben, is de financiering van Wlz-spoedzorg onzeker. Deze conclusies trekt de NZa in het “Advies verbetering bekostiging spoedzorg eerstelijnsverblijf en langdurige zorg”.
Beeld: Adobestock
RAPPORT

Er is een verschil in

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Advies verbetering bekostiging spoedzorg eerstelijnsverblijf en langdurige zorg
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Advies
Afkomst:
NZa
Auteur:
NZa
Aantal pagina’s :
33
Verschijningsdatum:
5 maart 2020
Samenvatting:

De NZa adviseert één vorm van tijdelijk verblijf, die op een eenduidige manier ingericht is op basis van één financieringsvorm en ingekocht door één type zorginkoper. Op dit moment zijn er drie verschillende vormen van tijdelijk verblijf, onder drie wetten en alle drie anders gefinancierd. Op de lange termijn pleit de Nza voor ontschotting. Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en zorgkantoren moeten samen bepalen hoe zij de spoedzorg binnen een regio het best kunnen inrichten. Voor de korte termijn biedt de NZa twee opties voor de korte termijn: differentiëren in ligduur en het toevoegen van een prestatie voor observatie en diagnostiek. De NZa gaat kijken naar de problematiek rond wachtlijsten en de gebrekkige doorstroom naar de Wlz. Hiermee hoopt de NZa een aanzet te geven tot het oplossen van gesignaleerde knelpunten.

De NZa voerde data-analyses uit waarmee de spoedzorg voor ouderen binnen het eerstelijnsverblijf en de langdurige zorg in kaart is gebracht. Daarnaast organiseerde de NZa een expertbijeenkomst en hield telefonische interviews zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, indicatiestellers en patiënten.