Stimuleren van taakherschikking: Radboudumc doet aanbevelingen

Verpleegkundig Specialisten (VS) en Physician Assistants (PA) nemen steeds vaker taken over van medisch specialisten. Discussies over geld en beperkte groeimogelijkheden staan echter een structurele taakherschikking in ziekenhuizen in de weg, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het ziekenhuis doet daarom aanbevelingen.

Het onderzoek van het Radboudumc, dat deze week door minister Bruno Bruins naar de Tweede Kamer is gestuurd, richt zich op de financiële effecten van de inzet van PA en VS in de ziekenhuiszorg.

Extra formatie

Uit het onderzoek blijkt dat de zichtbaarheid van de PA en de VS in de registratie van zorgactiviteiten in de vijf onderzochte ziekenhuizen is vergroot. ‘Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van de resultaten van de eerste onderzoeken’, meldt minister Bruins in een Kamerbrief. De formatie PA’s en VS’en stijgt met 11 procent, maar de formatie artsen stijgt ook in geringe mate.

0
352

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
De financiële effecten van taakherschikking
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Radboudumc
Auteur:
Petra Kleven, Nicole Leferink, Geert van den Brink, Arjan Kouwen,
Aantal pagina’s:
43
Verschijningsdatum:
3 januari 2019
Samenvatting:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleert taakherschikking vanwege de bijdrage aan de kwaliteit en het betaalbaar houden van zorg. Taakherschikking betekent het structureel herverdelen van taken, inclusief verantwoordelijkheden, tussen verschillende beroepsgroepen. Dit onderzoek gaat over het herverdelen van taken van artsen naar physician assistants (PA’s) en verpleegkundig specialisten (VS-en). Deze twee beroepsgroepen kunnen zelfstandig diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren of in gang zetten. De afgelopen jaren zijn belemmeringen rondom wet- en regelgeving opgelost.

Er kan geconcludeerd worden dat de inzet van PA’s en VS-en niet leidt tot extra productie en daarmee niet tot extra (maatschappelijke) kosten. De inzet van PA’s en VS-en leidt echter wel tot extra formatie. De formatie PA en VS stijgt en de formatie artsen stijgt ook in geringe mate. Er worden meer DBC’s en zorgactiviteiten op naam van PA en VS geopend en geregistreerd en daarmee is de inzet op productie beter zichtbaar. Het aandeel van PA en VS in de totale productie is vergroot sinds 2015. De totale productie van ziekenhuizen blijft stabiel en hiermee ook de totale opbrengsten van de ziekenhuizen. De aanbeveling aan de ziekenhuizen is om te zorgen voor een goede financiële onderbouwing van de inzet van PA en VS. Het maken van een business cases voor de inzet van een PA of VS gebeurt nog zeer beperkt. Dit wordt wel aanbevolen, zodat het potentieel van de PA of VS maximaal benut kan worden. De effecten op financiën zijn groter bij weldoordacht beleid dan bij een meer toevallige of organische introductie. Daarnaast kan aan de hand van een business case gerichter gestuurd worden op productie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.