Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stimuleren van taakherschikking: Radboudumc doet aanbevelingen

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Verpleegkundig Specialisten (VS) en Physician Assistants (PA) nemen steeds vaker taken over van medisch specialisten. Discussies over geld en beperkte groeimogelijkheden staan echter een structurele taakherschikking in ziekenhuizen in de weg, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het ziekenhuis doet daarom aanbevelingen.
RAPPORT

Het onderzoek van het Radboudumc,

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
De financiële effecten van taakherschikking
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Radboudumc
Auteur:
Petra Kleven, Nicole Leferink, Geert van den Brink, Arjan Kouwen,
Aantal pagina’s :
43
Verschijningsdatum:
3 januari 2019
Samenvatting:

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleert taakherschikking vanwege de bijdrage aan de kwaliteit en het betaalbaar houden van zorg. Taakherschikking betekent het structureel herverdelen van taken, inclusief verantwoordelijkheden, tussen verschillende beroepsgroepen. Dit onderzoek gaat over het herverdelen van taken van artsen naar physician assistants (PA’s) en verpleegkundig specialisten (VS-en). Deze twee beroepsgroepen kunnen zelfstandig diagnoses stellen en behandelingen uitvoeren of in gang zetten. De afgelopen jaren zijn belemmeringen rondom wet- en regelgeving opgelost.

Er kan geconcludeerd worden dat de inzet van PA’s en VS-en niet leidt tot extra productie en daarmee niet tot extra (maatschappelijke) kosten. De inzet van PA’s en VS-en leidt echter wel tot extra formatie. De formatie PA en VS stijgt en de formatie artsen stijgt ook in geringe mate. Er worden meer DBC’s en zorgactiviteiten op naam van PA en VS geopend en geregistreerd en daarmee is de inzet op productie beter zichtbaar. Het aandeel van PA en VS in de totale productie is vergroot sinds 2015. De totale productie van ziekenhuizen blijft stabiel en hiermee ook de totale opbrengsten van de ziekenhuizen. De aanbeveling aan de ziekenhuizen is om te zorgen voor een goede financiële onderbouwing van de inzet van PA en VS. Het maken van een business cases voor de inzet van een PA of VS gebeurt nog zeer beperkt. Dit wordt wel aanbevolen, zodat het potentieel van de PA of VS maximaal benut kan worden. De effecten op financiën zijn groter bij weldoordacht beleid dan bij een meer toevallige of organische introductie. Daarnaast kan aan de hand van een business case gerichter gestuurd worden op productie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.