Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Technologische industrie wil mee onderhandelen over zorg

De technologische industrie heeft oplossingen voor de problemen van de zorgsector in huis en wil meepraten over het beleid in de zorg. Dat meldt FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De organisatie stelde de zorgagenda 'Betere zorg door technologie' op en presenteerde deze afgelopen maandag aan minister Bruins voor Medische Zorg.
RAPPORT

‘Hoe verhogen we de kwaliteit

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
FME Zorgagenda 'Betere zorg door technologie'
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
FME
Aantal pagina’s :
16
Verschijningsdatum:
16 september 2019
Samenvatting:

FME ziet een rol voor technologie in de zorg op verschillende gebieden in de zorg. Technologie zou volgens de organisatie betere persoonlijke zorg kunnen leveren door thuismonitoring, er zou meer tijd voor de patiënt kunnen komen door de inzet van artificial intelligence, robots en domotica. Een betaalbaar zorgstelsel zou volgens de organisatie kunnen worden gerealiseerd door inzet van AI in diagnostiek, slimme monitoring, technologie voor valpreventie of lifestyle verbetering.

‘Om de kansen van technologie te benutten, moeten we als samenleving goede afspraken maken en optimaal samenwerken’, stelt FME in het rapport. De cluster Zorg binnen de organisatie heeft daartoe drie speerpunten opgesteld. Ze wil dat innovatieve technologieën sneller bij de mensen komen die er baat bij hebben, data voor betere zorg en dat de veiligheid van de patiënt centraal staat.

Innovaties

Het duurt momenteel volgens FME te lang voor een medisch hulpmiddel is goedgekeurd en wordt vergoed door het basispakket. De organisatie vindt het bovendien jammer dat slechts een klein deel van de innovaties uiteindelijk op de markt komt. Het advies van FME luidt: maak opschaling van innovaties makkelijker, ondersteun proeftuinen, zorg voor snellere bekostiging van innovaties, stimuleer innovatie door zekerheid te bieden, stel een technologieberaad in en innoveer met nieuwe financieringsmodellen.

Gebruik van data

‘Gegevensuitwisseling wordt gehinderd door versnippering en verschillende standaarden’, stelt FME. ‘Medewerkers in de zorg staan soms terughoudend tegenover het gebruik van data en er zijn ethische vraagstukken.’ FME zou graag zien dat er afspraken worden gemaakt voor veilige data-uitwisseling, dat mogelijkheden voor data-onderzoek worden verruimd en dat een open en gedeelde data-infrastructuur wordt gecreëerd. Ook vindt de organisatie het belangrijk dat de eigen gezondheidsdata toegankelijk worden en de samenwerking tussen systemen wordt verbeterd.

Veiligheid

FME is voorstander van gelijke Europese regels voor de veiligheid van medische hulpmiddelen, zoals de nieuwe Wet op de medische hulpmiddelen (Medical Device Regulation). Er zou volgens de organisatie een kwaliteitsstandaard moeten komen voor veilige medische technologie. FME vindt ook dat leveranciers betrokken moeten worden bij veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis en het monitoren van de veiligheid van deze producten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.