Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Productiviteit valt tegen in publieke sector; ziekenhuiszorg is uitzondering’

Avatar
Hester Hinloopen
De publieke sector kampt met een lage of dalende productiviteit. De gezondheidszorg vormt hier geen uitzondering op: behalve de ziekenhuissector, daar is de arbeidsproductiviteit wel toegenomen. Dat stellen Jos Blank en Alex van Heezik (IPSE Studies) op basis van hun onderzoek naar de productiviteit in vijftien belangrijke, publieke sectoren.
De hoge arbeidsintensiteit remt de productiviteitsgroei van publieke sectoren, blijkt uit onderzoek. De ziekenhuiszorg vormt hier een uitzondering op.
RAPPORT

De onderzoekers analyseerden de productiviteit,

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
De effecten van Baumol, Verdoorn en Robinson in de publieke dienstverlening. Een verdiepende analyse van productiviteitstrends.
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
IPSE Studies
Auteur:
Jos L.T. Blank, Alex A.S. van Heezik
Aantal pagina’s :
21
Verschijningsdatum:
18 mei 2020
Samenvatting:

Grote delen van de publieke sector kampen met een lage of dalende productiviteit. Onderzoekers van de wetenschappelijke stichting IPSE Studies komen tot deze conclusie na een analyse van de productiviteitsontwikkeling in vijftien belangrijke sectoren van de publieke dienstverlening in Nederland over de periode 1980-2018.

Dit is voor een groot deel te wijten aan de hoge arbeidsintensiteit in veel sectoren, waardoor het niet eenvoudig is technologische vernieuwingen door te voeren. Dit verschijnsel staat bekend als de Ziekte van Baumol. Omdat de lonen in deze sectoren sneller groeien dan de productiviteit nemen de kosten van deze diensten steeds verder toe. Veel publieke diensten dreigen daardoor op termijn onbetaalbaar te worden.

Wet van Verdoorn

Sommige sectoren krijgen ook te maken met de Wet van Verdoorn. Het betreft hier sectoren waarbij sprake is van krimp in de omvang van de geleverde diensten. Dit geldt vooral voor het primair en voortgezet onderwijs, waar de leerlingenaantallen al jaren dalen. Aanpassingen in de inzet van personeel en kapitaal vinden hier met vertraging plaats en er zijn weinig prikkels om te innoveren. De productiviteit in deze sectoren is laag of zelfs negatief.

Ziekenhuiszorg

De positieve variant van deze wet is terug te zien bij ziekenhuizen. Zij hebben te maken met een continue groei van het aantal patiënten, terwijl de (extra) inzet van middelen na-ijlt. Dit stimuleert tot innovatie en efficiëntie, waardoor de gemiddelde productiviteitsgroei hoog is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.