Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstbestendig gezondheidssysteem: Het RIVM doet aanbevelingen

Redacteur Zorgvisie
Om het zorgsysteem toekomstbestendig te maken, zijn er in Nederland diverse regionale samenwerkingsinitiatieven ontstaan. Zo benoemde het ministerie van VWS in 2013 negen regio’s tot ‘proeftuinen’. Op basis van de ontwikkelingen die de proeftuinen hebben doorgemaakt, zijn er door het RIVM aanbevelingen voor de toekomst opgesteld.
Ouderenzorg.fotolia
RAPPORT

Deze aanbevelingen zijn van belang

Premium

Wilt u dit rapport lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  Rapport informatie

  Rapport naam:
  Regio’s in beweging naar een toekomstbestendig gezondheidssysteem
  Sector:
  Overig
  Soort:
  Advies
  Afkomst:
  RIVM
  Auteur:
  RIVM
  Aantal pagina’s :
  196
  Verschijningsdatum:
  26 november 2018
  Link naar rapport:
  Regio's in beweging
  Samenvatting:

  De regionale proeftuinen ‘betere zorg voor minder kosten’ stonden de afgelopen vier jaar in het teken van een zoektocht naar hoe de kwaliteit van zorg te verbeteren en tegelijkertijd de stijging van de zorgkosten af te remmen. In deze periode hebben zij met veel enthousiasme gepionierd en geëxperimenteerd binnen de beschikbare kaders. Dit gezamenlijke doel leidde tot negen verschillende invullingen specifiek voor de regio waar de proeftuin zich in bevond. Sommige proeftuinen deden vooral kennis en kunde op om een regionale data-infrastructuur op te bouwen met bestaande data, andere proeftuinen zijn een heel eind gekomen om op innovatieve wijze zorg in te kopen op specifieke thema’s zoals zorg voor ouderen. De proeftuinen verschilden in grootte en de mate van domeinoverstijgende samenwerking gedurende de jaren. Met de kennis van nu is te stellen dat de proeftuinen voorlopers zijn van de bredere beweging naar: het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek. Op basis van de ontwikkelingen die de proeftuinen hebben doorgemaakt, zijn er door het RIVM aanbevelingen voor de toekomst opgesteld.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.