Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstbestendig gezondheidssysteem: Het RIVM doet aanbevelingen

Avatar
Redacteur Zorgvisie
Om het zorgsysteem toekomstbestendig te maken, zijn er in Nederland diverse regionale samenwerkingsinitiatieven ontstaan. Zo benoemde het ministerie van VWS in 2013 negen regio’s tot ‘proeftuinen’. Op basis van de ontwikkelingen die de proeftuinen hebben doorgemaakt, zijn er door het RIVM aanbevelingen voor de toekomst opgesteld.
RAPPORT

Deze aanbevelingen zijn van belang

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Regio’s in beweging naar een toekomstbestendig gezondheidssysteem
Sector:
Overig
Soort:
Advies
Afkomst:
RIVM
Auteur:
RIVM
Aantal pagina’s :
196
Verschijningsdatum:
26 november 2018
Link naar rapport:
Regio's in beweging
Samenvatting:

De regionale proeftuinen ‘betere zorg voor minder kosten’ stonden de afgelopen vier jaar in het teken van een zoektocht naar hoe de kwaliteit van zorg te verbeteren en tegelijkertijd de stijging van de zorgkosten af te remmen. In deze periode hebben zij met veel enthousiasme gepionierd en geëxperimenteerd binnen de beschikbare kaders. Dit gezamenlijke doel leidde tot negen verschillende invullingen specifiek voor de regio waar de proeftuin zich in bevond. Sommige proeftuinen deden vooral kennis en kunde op om een regionale data-infrastructuur op te bouwen met bestaande data, andere proeftuinen zijn een heel eind gekomen om op innovatieve wijze zorg in te kopen op specifieke thema’s zoals zorg voor ouderen. De proeftuinen verschilden in grootte en de mate van domeinoverstijgende samenwerking gedurende de jaren. Met de kennis van nu is te stellen dat de proeftuinen voorlopers zijn van de bredere beweging naar: het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek. Op basis van de ontwikkelingen die de proeftuinen hebben doorgemaakt, zijn er door het RIVM aanbevelingen voor de toekomst opgesteld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.