Veiligheid bij ernstige psychische problemen in het geding

Het zorg- en hulpverleningsstelsel is er niet op toegerust om de veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) en hun omgeving te borgen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het rapport Zorg voor veiligheid. Soms vergroot de manier waarop het stelsel is ingericht zelfs de veiligheidsrisico’s.
Foto: Andrey Popov/stock.adobe.com

De OVV onderzocht zeven casussen rond mensen met een EPA waarbij de veiligheid in het geding was. Hieruit bleek dat het al moeilijk is voor zorgverleners om de hulpbehoefte van deze mensen vast te stellen. Als de hulpbehoefte eenmaal duidelijk is, kan het echter nog lang duren voordat een EPA-patiënt daadwerkelijk passende hulp krijgt.

Wet- en regelgeving, maar ook financieringsstructuren voor zorg en ondersteuning, zijn niet ingericht op het bieden van de meervoudige zorg en hulp die personen met een EPA nodig hebben, constateert de OVV. De raad stelt voor om de financiële schotten in de zorg voor mensen met

0
210

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Zorg voor veiligheid
Sector:
GGZ
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
Onderzoeksraad voor Veiligheid
Auteur:
Onderzoeksraad voor Veiligheid
Aantal pagina’s:
141
Verschijningsdatum:
18 april 2019
Link naar rapport:
Zorg voor Veiligheid
Samenvatting:

De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem. Mensen met een EPA zijn voor zorg en hulp afhankelijk van veel verschillende organisaties, die niet goed met elkaar samenwerken. Dit blijkt uit het rapport ‘Zorg voor veiligheid – Veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en hun omgeving’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.