Verpleeghuiszorg: verblijfsduur omlaag, complexiteit omhoog

Sinds de stelselwijziging in 2015 neemt de verblijfsduur van patiënten in verpleeghuizen af. Maar hoe lang iemand er momenteel gemiddeld verblijft, valt niet precies op te maken uit de cijfers die op dit moment beschikbaar zijn. Onder de patiëntenpopulatie is in absolute en relatieve cijfers wel een toename van mensen met psychogeriatrische problematiek.
Foto: AdobeStock

Dit blijkt uit een factsheet die Verenso eerder deze week publiceerde. Volgens de onderzoekers zijn er momenteel nog nauwelijks gegevens beschikbaar over de verblijfsduur van patiënten in het verpleeghuis sinds de stelselwijziging. Verenso reageert hiermee op eerdere stellingen dat de gemiddelde verblijfsduur de afgelopen jaren zou zijn afgenomen van twee jaar naar negen maanden. De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde deed literatuuronderzoek en analyseerde gegevens uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ).

Verblijfsduur neemt af

Dat er op basis van de resultaten geen gemiddelde verblijfsduur kan worden vastgesteld, komt onder meer doordat de LPZ gegevens bevat over de verblijfsperiode tot aan het

0
514

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Verblijfsduur verpleeghuispatiënten langer dan negen maanden
Sector:
Verpleeghuiszorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Verenso
Auteur:
Verenso
Aantal pagina’s:
5
Verschijningsdatum:
30 januari 2019
Link naar rapport:
Factsheet Verenso
Samenvatting:

Verenso heeft aan de hand van literatuuronderzoek en met gegevens uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) gekeken naar de verblijfsduur van patiënten in het verpleeghuis. De onderzoekers keken daarbij naar gegevens van vóór en na de stelselwijziging.

Weinig informatie beschikbaar

Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat momenteel nog weinig informatie beschikbaar is over de verblijfsduur van patiënten in verpleeghuizen na de stelselwijziging. Een eerste peiling met data uit de LPZ duidt op een afname in verblijfsduur van patiënten. Verenso constateert ook een toename van het aandeel patiënten met psychogeriatrische problematiek in de langdurige zorg.

Eenduidige registratie

Verenso stelt dat er meer informatie nodig is om goed in te kunnen spelen op de zorgbehoeften van patiënten. In de factsheet die ze maakten, benadrukken ze dat eenduidige registratie belangrijk is om beleidsbeslissingen goed te kunnen onderbouwen. Verenso bekijkt in het programma ‘Registratie & Spiegelinformatie’ welke vervolgstappen nodig zijn voor de ondersteuning van specialisten ouderengeneeskunde rondom eenduidige registratie.

Over het onderzoek

Voor de factsheet voerde Verenso een literatuursearch uit naar Engelstalige en Nederlandstalige publicaties uit 2010 tot en met oktober 2018 in de databases MEDLINE (PubMed) en Google Scholar. Verder voerde Verenso een secundaire data-analyse uit met data van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ). De LPZ bevat anonieme gegevens over afdelingstype en verblijfsduur, vanaf de opname tot aan het meetmoment. Er zijn data bekeken van 83.152 patiënten met een leeftijd van 55 jaar of ouder, die opgenomen waren op de afdeling psychogeriatrie of somatiek in het verpleeghuis in de periode 2010 tot en met 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.