Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuiszorg: verblijfsduur omlaag, complexiteit omhoog

Avatar
Tea Keijl
Sinds de stelselwijziging in 2015 neemt de verblijfsduur van patiënten in verpleeghuizen af. Maar hoe lang iemand er momenteel gemiddeld verblijft, valt niet precies op te maken uit de cijfers die op dit moment beschikbaar zijn. Onder de patiëntenpopulatie is in absolute en relatieve cijfers wel een toename van mensen met psychogeriatrische problematiek.
Foto: AdobeStock
RAPPORT

Dit blijkt uit een factsheet

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Verblijfsduur verpleeghuispatiënten langer dan negen maanden
Sector:
Verpleeghuiszorg
Soort:
Beleid
Afkomst:
Verenso
Auteur:
Verenso
Aantal pagina’s :
5
Verschijningsdatum:
30 januari 2019
Link naar rapport:
Factsheet Verenso
Samenvatting:

Verenso heeft aan de hand van literatuuronderzoek en met gegevens uit de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ) gekeken naar de verblijfsduur van patiënten in het verpleeghuis. De onderzoekers keken daarbij naar gegevens van vóór en na de stelselwijziging.

Weinig informatie beschikbaar

Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat momenteel nog weinig informatie beschikbaar is over de verblijfsduur van patiënten in verpleeghuizen na de stelselwijziging. Een eerste peiling met data uit de LPZ duidt op een afname in verblijfsduur van patiënten. Verenso constateert ook een toename van het aandeel patiënten met psychogeriatrische problematiek in de langdurige zorg.

Eenduidige registratie

Verenso stelt dat er meer informatie nodig is om goed in te kunnen spelen op de zorgbehoeften van patiënten. In de factsheet die ze maakten, benadrukken ze dat eenduidige registratie belangrijk is om beleidsbeslissingen goed te kunnen onderbouwen. Verenso bekijkt in het programma ‘Registratie & Spiegelinformatie’ welke vervolgstappen nodig zijn voor de ondersteuning van specialisten ouderengeneeskunde rondom eenduidige registratie.

Over het onderzoek

Voor de factsheet voerde Verenso een literatuursearch uit naar Engelstalige en Nederlandstalige publicaties uit 2010 tot en met oktober 2018 in de databases MEDLINE (PubMed) en Google Scholar. Verder voerde Verenso een secundaire data-analyse uit met data van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgkwaliteit (LPZ). De LPZ bevat anonieme gegevens over afdelingstype en verblijfsduur, vanaf de opname tot aan het meetmoment. Er zijn data bekeken van 83.152 patiënten met een leeftijd van 55 jaar of ouder, die opgenomen waren op de afdeling psychogeriatrie of somatiek in het verpleeghuis in de periode 2010 tot en met 2017.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.