Verschil particuliere en reguliere woonzorg zit vooral in schaal

Tussen particuliere en reguliere woonzorg is geen scherp onderscheid te maken. Net als in de reguliere instellingen wordt de langdurige zorg in particuliere instellingen vrijwel altijd uit publieke middelen betaald, maar het wonen en eventuele aanvullende services betalen de ouderen zelf. Er is evenmin verschil in kwaliteit, maar door de kleinschalige organisatie heeft de particuliere woonzorg vaak niet de deskundigheid in huis voor complexe zorgvragen.
hbo gezondheidszorg ouderenzorg

Het is een van de conclusies uit een verkennend SCP-onderzoek over de particuliere woonzorgsector. Voor deze verkenning voerden onderzoekers Inger Plaisier en Maaike den Draak gesprekken met medewerkers van brancheorganisaties, toezichthoudende instanties en kenniscentra, met ondernemers en zorg-/locatiemanagers van particuliere woonzorgorganisaties.

Bescheiden deel

Het particuliere woonzorgaanbod maakt nu nog maar een zeer bescheiden deel uit van het totale woonzorgaanbod waar ouderen zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz) – veelal verpleeghuiszorg – kunnen ontvangen. Geïnterviewden spreken wel van een groei en zien nieuwe initiatieven om zich heen, maar omdat het meestal om kleinschalige locaties gaat, bedienen zij een relatief bescheiden

0
221

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Wonen met zorg: verkenning van particuliere woonzorg voor ouderen
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Trend
Afkomst:
Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
Auteur:
Inger Plaisier, Maaike den Draak
Aantal pagina’s:
102
Verschijningsdatum:
2 juli 2019
Link naar rapport:
Samenvatting:

Particuliere en reguliere woonzorg voor ouderen zijn niet tegengesteld, maar bestaan naast elkaar, overlappen deels en vullen elkaar aan. De langdurige zorg wordt veelal uit publieke middelen betaald en beide moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. In beide segmenten zijn kleinschalige opties en het beeld dat de particuliere woonzorg alleen voor rijke ouderen is, klopt niet helemaal. De particuliere woonzorg lijkt wel te voorzien in een groeiende behoefte en kan de reguliere woonzorg aanzetten tot innovatie. Een belangrijke kanttekening van de onderzoekers: door de veelal kleine schaal, hebben de meest particuliere initiatieven niet de deskundigheid in huis voor zware zorgvragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.