Verschil particuliere en reguliere woonzorg zit vooral in schaal

Tussen particuliere en reguliere woonzorg is geen scherp onderscheid te maken. Net als in de reguliere instellingen wordt de langdurige zorg in particuliere instellingen vrijwel altijd uit publieke middelen betaald, maar het wonen en eventuele aanvullende services betalen de ouderen zelf. Er is evenmin verschil in kwaliteit, maar door de kleinschalige organisatie heeft de particuliere woonzorg vaak niet de deskundigheid in huis voor complexe zorgvragen.
hbo gezondheidszorg ouderenzorg
RAPPORT

Het is een van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Wonen met zorg: verkenning van particuliere woonzorg voor ouderen
Sector:
Ouderenzorg
Soort:
Trend
Afkomst:
Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
Auteur:
Inger Plaisier, Maaike den Draak
Aantal pagina’s :
102
Verschijningsdatum:
2 juli 2019
Samenvatting:

Particuliere en reguliere woonzorg voor ouderen zijn niet tegengesteld, maar bestaan naast elkaar, overlappen deels en vullen elkaar aan. De langdurige zorg wordt veelal uit publieke middelen betaald en beide moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. In beide segmenten zijn kleinschalige opties en het beeld dat de particuliere woonzorg alleen voor rijke ouderen is, klopt niet helemaal. De particuliere woonzorg lijkt wel te voorzien in een groeiende behoefte en kan de reguliere woonzorg aanzetten tot innovatie. Een belangrijke kanttekening van de onderzoekers: door de veelal kleine schaal, hebben de meest particuliere initiatieven niet de deskundigheid in huis voor zware zorgvragen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.