Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport: Zo leveren Bernhoven en Beatrixziekenhuis meer doelmatige zorg

Bert Bukman
Bert Bukman
Dankzij nieuwe manieren van werken leveren ziekenhuis Bernhoven in Uden en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem meer doelmatige zorg. Of dit ook structureel goedkoper is, is nog niet zeker. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Centraal Planbureau, de NZa en onderzoeksinstituut IQ Healthcare.
Rivas
Beatrixziekenhuis
RAPPORT

De ziekenhuizen hebben hun organisatie

Premium

Wilt u dit rapport lezen?

Onze rapportendatabank is alleen beschikbaar voor Zorgvisie compleet-abonnees. Met een Zorgvisie compact (online) of een proefabonnement is de databank niet beschikbaar. Bij uw compleet abonnement krijgt u:


  • Toegang tot alle artikelen
  • Elke maand een Zorgvisie of Zorgvisie tech magazine
  • Toegang tot de 100+ rapporten uit de rapportendatabank

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
Evaluatie programma’s Beatrixziekenhuis en Bernhoven
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Onderzoek / Wetenschap
Afkomst:
CPB, NZa, IQ Healthcare
Auteur:
CPB: Rudy Douven, Maaike Diepstraten, Anita Kopányi-Peuker. IQ healthcare: Simone van Dulmen, Niek Stadhouders, Erik Wackers, Patrick Jeurissen. NZa: Gustaaf Wijnker, Misja Mikkers
Aantal pagina’s :
14
Verschijningsdatum:
25 juni 2020
Samenvatting:

Beatrixziekenhuis en Bernhoven hebben hun doelmatigheid meer verbeterd dan vergelijkbare ziekenhuizen. Dit is het gevolg van omvangrijke veranderprogramma’s, gefaciliteerd door meerjarige contracten met de belangrijkste verzekeraars. In drie jaar tijd leidde dit tot een substantiële daling van het behandelvolume in vergelijking met andere ziekenhuizen.

De evaluatie van de veranderprogramma’s laat zien dat er in beide ziekenhuizen niet alleen minder maar ook minder intensieve behandelingen plaatsvonden dan in vergelijkbare ziekenhuizen. Er is bijvoorbeeld sprake van een afname van het aantal klinische behandelingen, door minder te behandelen en door verschuiving naar de dagbehandeling. Ook is er intensief samengewerkt met huisartsen om patiënten langer uit het ziekenhuis te houden.

Er zijn geen aanwijzingen voor ongewenste effecten, zoals verschuivingen naar andere ziekenhuizen in de regio of een daling van de kwaliteit van zorg. Ook nam in beide regio’s het aandeel mensen dat andere ziekenhuizen bezoekt niet toe. Uit de scores op de onderzochte kwaliteitsindicatoren blijkt dat de kwaliteit van zorg in beide ziekenhuizen gemiddeld tot hoog is, en dat de kwaliteit niet is veranderd. Wel is bij Bernhoven de wachttijd toegenomen voor een aantal specialismen.

Of de programma’s op termijn zullen leiden tot blijvende financiële besparingen, is nog niet duidelijk. Dalingen in volumes zijn immers niet een-op-een te vertalen naar daling in personeelskosten en gebouwgebonden kosten, doordat ook bij volumedalingen de gebouwen betaald moeten worden en er een minimale omvang aan personeel nodig is.

Dergelijke besparingen treden pas op als de ziekenhuizen er structureel in slagen hun interne kosten, zoals voor personeel en kapitaal, minder snel te laten groeien dan vergelijkbare ziekenhuizen. Uit de analyses van de jaarverslagen en interviews met betrokkenen volgen enkele positieve indicaties in deze richting, maar het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken.

Beide programma’s kenmerken zich door grote organisatorische aanpassingen. Belangrijk waren bijvoorbeeld:

  • De meer dan vijftig nieuwe initiatieven die in elk ziekenhuis vanaf de werkvloer zijn opgestart.
  • Het wegnemen van de productieprikkels bij medisch specialisten (door hen in loondienst te nemen of hun vergoeding mede te baseren op de bijdrage aan kwaliteitsinitiatieven).
  • Een goed gecoördineerde samenwerking met huisartsen en verzekeraars.
  • In Bernhoven stapte men bovendien over naar een nieuwe organisatievorm met vier typen zorgmodellen: acute zorg, diagnose en indicatiestelling, interventiezorgstraten, en chronische zorg.

De veranderprogramma’s van beide ziekenhuizen kenmerken zich ook door een andere financiering met lagere productieprikkels. Beide ziekenhuizen hebben in dit kader vijfjarige contracten afgesloten met hun belangrijkste verzekeraars. Hierdoor zijn de inkomsten van ziekenhuizen minder afhankelijk geworden van hun productie. Dit geeft ziekenhuizen financiële ruimte en zekerheid om de programma’s door te voeren zonder dat dit direct tot minder inkomsten leidt.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.