Zorginstituut Nederland: verwachte stijging geneesmiddelen tot bijna 5,1 miljard in 2022

Het Zorginstituut Nederland verwacht over de periode 2018-2022 een gemiddelde jaarlijkse groei van de uitgaven aan hulpmiddelenzorg met 0,9 procent. Daarnaast raamt het instituut  dat de kosten voor farmaceutische zorg in diezelfde periode jaarlijks zullen stijgen met 2,3 procent. Dat blijkt uit de nieuwste GIPeilingen van het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP).
Foto: Günter Menzl/Fotolia
RAPPORT

Via GIPeilingen biedt Zorginstituut Nederland

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

U heeft helaas geen geldig abonnement op dit account. Neem een proefabonnement of sluit een abonnement af om dit artikel te kunnen lezen.


  • Onbeperkt alle premium artikelen en rapporten lezen
  • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

Rapport informatie

Rapport naam:
GIPeilingen - Ontwikkelingen genees-en hulpmiddelengebruik 2013-2017, raming 2018-2022
Sector:
Overig
Soort:
Trend
Afkomst:
Zorginstituut Nederland
Auteur:
Zorginstituut Nederland
Aantal pagina’s :
27
Verschijningsdatum:
1 april 2019
Link naar rapport:
GIPeilingen
Samenvatting:

Via de GIPeilingen geeft Zorginstituut Nederland op hoofdlijnen inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het extramurale gebruik van geneesmiddelen en hulpmiddelen in Nederland. Het gaat om genees-en hulpmiddelen die door de zorgverzekeraar in het kader van de Zorgverzekeringswet (basisverzekering) zijn vergoed. Deze GIPeilingen presenteren de gerealiseerde ontwikkelingen in het gebruik van genees-en hulpmiddelen over de afgelopen vijf jaar. Ook wordt een raming gegeven voor de te verwachten kostenontwikkeling voor de komende vijf jaar. De gegevens in deze publicatie zijn afkomstig van vierentwintig zorgverzekeraars. Het Zorginstituut Nederland beschikt over een onafhankelijk, betrouwbaar, en representatief informatiesysteem dat gegevens bevat over het gebruik van genees-en hulpmiddelen in Nederland.

Stijging uitgaven diabeteshulpmiddelen

Wat betreft hulpmiddelenzorg verwacht het Zorginstituut een stijging van 4,59% naar 1.513 miljoen euro voor 2018. De groei van de uitgaven wordt met name bepaald door een verwachte stijging van de uitgaven aan diabeteshulpmiddelen (Flash Glucose Monitoring). Op basis van de ontwikkelingen van het aantal gebruikers en de kosten per gebruiker van de diverse categorieën binnen de hulpmiddelenzorg in de periode 2013-2017, en de groeipercentages van het aantal gebruikers en kosten per gebruiker ten opzichten van het voorgaande jaar, komt het instituut tot een raming van de uitgaven voor de periode 2018-2022. Over de periode 2018-2022 raamt het instituut een gemiddeld de jaarlijkse groei van de uitgaven aan hulpmiddelenzorg met circa 0,9%.

Farmaceutische zorg

Voor 2018 verwacht Zorginstituut Nederland dat de kosten voor farmaceutische zorg zullen groeien met 2,2% naar 4.663 miljoen. Voor de daaropvolgende jaren verwacht het instituut een gemiddelde jaarlijkse kostengroei van 2,3%. In deze raming wordt rekening gehouden met een gemiddelde jaarlijkse stijging van het geneesmiddelengebruik met 2,3%. Ook is trendmatig rekening gehouden met de effecten van de instroom van nieuwe, veelal duurdere geneesmiddelen in het GVS en de effecten van generieke concurrentie onder invloed van patentverlies.

Toename hulpmiddelen ademhalingsproblemen en behandeling

Over de periode 2013-2017 is het aantal verzekerden dat gebruik maakt van hulpmiddelenzorg gestegen met 4,9% naar 2,3 miljoen gebruikers. De totale uitgaven aan hulpmiddelenzorg stijgen in 2017 met 1,7% en bedragen 1,4 miljard. De stijging van het aantal gebruikers wordt vooral veroorzaakt door de toename in het gebruik van hulpmiddelen bij ademhalingsproblemen en hulpmiddelen in verband met behandeling. Deze toename in het volume zorgt ook voor een stijging van de uitgaven. Bij elkaar opgeteld is dit 10,7 miljoen, bijna de helft van de totale stijging van de uitgaven aan hulpmiddelenzorg in 2017. Verder stijgen ook vooral de uitgaven aan verzorgingsmiddelen en verbandmiddelen.

Prijsdruk en volumestijging

Binnen de farmaceutische zorg in 2013-2017 zorgde prijsdruk en een zeer beperkte volumestijging voor lichte stijging uitgaven geneesmiddelen in 2017. De totale uitgaven voor extramuraal voorgeschreven geneesmiddelen die werden vergoed op grond van de basisverzekering (Zorgverzekeringswet) zijn in 2017 licht gestegen naar 4.562 miljoen. Ten opzichte van 2016 gaat dit om een stijging van 0,3%. De kosten voor de dienstverlening door apothekers zijn in 2017 gedaald met 2%.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.