Zorgvastgoed: grote risico’s en belangrijke aanbevelingen

Het Adviescentrum voor Zorghuisvesting (AcvZ) heeft de brochure ‘Risicomanagement zorgvastgoed’ gepubliceerd. In de publicatie worden diverse aandachtspunten genoemd, die van groot belang zijn om de risico’s bij de voorbereiding van en tijdens de bouw zo goed mogelijk te managen. Tevens geeft de brochure inzicht in recente ontwikkelingen in de bouwmarkt.
Zorgvastgoed
Wanneer verkoop niet lukt, is transformatie van het zorgvastgoed een optie. Zo laat de Evangelisch Lutherse Diaconie het voormalige verpleeghuis Wittenberg in Amsterdam ombouwen tot een complex met 115 serviceappartementen voor short stay-verhuur. Beeld: Rappange & Partners

Daarbij heeft het AcvZ inspiratie gezocht in het ‘Raamwerk risicomanagement bouwprojecten zorginstellingen’ van het Waarborgfonds voor de Zorgsector uit 2008.

Het ontwikkelen van een bouwinitiatief

Bouwtrajecten vragen veel energie van zorginstellingen en in de praktijk blijkt de invulling van het opdrachtgeverschap een kwetsbaar aspect te zijn. Vaak heeft de bestuurder van de zorginstelling zelf weinig of geen ervaring met deze rol. De periode waarin de instelling en de architect gezamenlijk een concept tot stand brengen, kan worden bestempeld als de meest creatieve periode. Deze periode kan echter ook leiden tot problemen. De brochure geeft een aantal tips vanuit het domein

0
537

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie Rapporten?

De Zorgvisie rapporten zijn exclusief voor onze Zorgvisie Compleet abonnees. Wilt u ook alle rapporten kunnen lezen? Meld u aan voor een Zorgvisie Compleet abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Compleet abonnement? Log dan hier in

Rapport informatie

Rapport naam:
Risicomanagement Zorgvastgoed
Sector:
Ziekenhuis
Soort:
Advies
Afkomst:
Het Adviescentrum voor Zorghuisvesting (AcvZ)
Auteur:
Het Adviescentrum voor Zorghuisvesting (AcvZ)
Aantal pagina’s:
16
Verschijningsdatum:
1 oktober 2018
Samenvatting:

De overgang naar het nieuwe vastgoedsysteem in de zorg is minder chaotisch verlopen dan gevreesd. Instellingen en markt hebben de uitdagingen zonder veel ongelukken verwerkt, maar het kan altijd beter. Anno 2018 komen er nieuwe problemen in zicht. Zorginstellingen worden mede als gevolg van het overheidsbeleid steeds meer onzeker over hun toekomst en daarmee terughoudend met nieuwe investeringen. Maar factoren als zorginnovatie, technologische ontwikkeling, duurzaamheid en wachtlijstproblematiek vragen om een aanpassing en vernieuwing van het beschikbare vastgoed. In deze publicatie worden diverse aandachtspunten genoemd, die van groot belang zijn om de risico’s bij de voorbereiding van en tijdens de bouw zo goed mogelijk te managen. Tevens geeft de brochure inzicht in recente ontwikkelingen in de bouwmarkt. Daarbij heeft het AcvZ inspiratie gezocht in het ‘Raamwerk risicomanagement bouwprojecten zorginstellingen’ van het Waarborgfonds voor de Zorgsector uit 2008.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.