Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapportcijfer 7 voor Nederlandse gezondheidszorg

Nederlanders zijn overwegend positief over de kwaliteit van de gezondheidszorg in ons land. Gemiddeld geven Nederlanders de zorg het rapportcijfer 7, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson. Bijna 1 op de 4 beoordeelt de gezondheidszorg met het predicaat ‘goed’ en de helft van de Nederlanders met ‘voldoende’. Een kleine minderheid (11 procent) vindt de zorg ‘onvoldoende’.
zeven400.jpg

Het onderzoek maakt onderdeel uit van een breder onderzoek van MeesPierson. Op het onderzoeksthema zorg waren 532 respondenten en 496 ‘meer vermogende ‘ respondenten. Ondanks de positieve beoordeling van de gezondheidszorg, maakt een meerderheid van de Nederlanders zich wel zorgen over het ontvangen van zorg op hun oude dag, meldt ABN AMRO MeesPierson in een persbericht. Ruim 3 op de 5 landgenoten doet dat volgens de onderzoekers. Zij vrezen vooral de kosten die zorg op latere leeftijd met zich meebrengen. Ook betwijfelen ze of later wel een goede zorgplek te vinden is. Vermogende Nederlanders (met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro) vrezen vaker dan niet-vermogende landgenoten dat door de vergrijzing het huidige gezondheidsstelsel onhoudbaar wordt. Over hoe om te gaan met het zorgstelsel in de toekomst, bestaan uiteenlopende opvattingen. Nederlanders vinden in ruime meerderheid (56 procent) dat hoe hoger het vermogen is, des te hoger de bijdrage aan de gezondheidszorg moet zijn. Vermogende Nederlanders willen best meer zelf betalen voor hun (particuliere) zorg, maar willen dan ook een korting op de zorgpremie.

Onduidelijkheid
Tjarko Denekamp, Specialist Zorg bij ABN AMRO MeesPierson: ‘Veel onduidelijkheid over zorg op de oude dag is weg te nemen, door al in ‘gezonde jaren’ na te denken over later: welke opties zijn er om de zorgbehoefte in te richten? En wat zijn de kosten? Kijk ook naar de consequenties van financiële besluiten die je nu neemt. Als veel vermogen al aan de kinderen is geschonken, bestaat de kans dat de keuzemogelijkheden beperkter zijn. Thuiszorg kan namelijk behoorlijk in papieren lopen. Daarbij is de eigen bijdrage afhankelijk van het vermogen en kan in sommige situaties dus behoorlijk zwaar op de financiën drukken. Aangezien situaties en wensen verschillen, is het verstandig om tijdig individueel de afwegingen voor zorg voor later te maken.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.