Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Re-integratie loont voor mensen met ggz-problemen

Mensen met een psychische aandoening die weer betaald gaan werken ervaren verbetering in hun mentale en fysieke gezondheid. En starten met betaald werk heeft een positieve invloed op zelfwaardering, ervaren controle over gebeurtenissen en geluk. Ook neemt het zorggebruik af na het starten met betaald werk. Dat blijkt uit recent onderzoek van het ErasmusMC.
zelfsturend team.jpg
Foto: IStock

Uit het recent gepubliceerde onderzoek van ErasmusMC naar zes re-integratieprojecten voor mensen met psychische aandoeningen blijkt dat de re-integratie aantoonbaar positieve effecten heeft en kosteneffectief is. ErasmusMC onderzoekers Merel Schuring, Alex Burdorf en Kerstin Reeuwijk, onderzochten de arbeidstoeleiding van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en psychische gezondheidsproblemen. Ze onderzochten zes voorbeeldprojecten: ExIT Rotterdam, IPS GGZ NHN Alkmaar, De participatieladder Waalwijk, Sterker naar werk Leiden, Werken als medicijn Endschede en VIP Amsterdam. Van drie projecten maakten zij ook een economische evaluatie, VIP Amsterdam, IPS NHN en ExIT Rotterdam, waarbij de informatie over uitkeringskosten, trajectenkosten en inkomsten uit (deeltijd)werk op individueel niveau is verzameld en inzicht is verkregen in zorgkosten voor en na het starten met betaald werk uit lopen onderzoek onder werklozen.

Kosten besparen
De conclusie is dat de projecten zorgen voor een besparing van uitkeringskosten voor de gemeente, een besparing van zorgenkosten voor de zorgverzekeraar en een toename van inkomsten uit werk voor de cliënt. De terugverdientijd voor de gemeente is ongeveer vier jaar voor VIP Amsterdam en zeven jaar voor ExIT Rotterdam en IPS NHN en voor zorgverzekeraars 2,5 jaar voor VIP Amsterdam en vijf jaar voor IPS NHN. Hierbij is uitgegaan van conservatieve schattingen, waarbij alleen betaald werk over het eerste jaar is meegenomen. Een aantal andere positieve effecten, zoals een stijging op de participatielader of verbetering van de zelfredzaamheid zijn niet in euro’s uit te drukken. Toch zijn deze effecten wel degelijk relevant om vanuit het perspectief van cliënten en voor de maatschappij als geheel. Het is daarom, volgens de onderzoekers, van belang om naast de gekwantificeerde kosten en baten in euro’s ook de andere maatschappelijke effecten te betrekken bij de afweging om te investeren in arbeidstoelichting van mensen met psychische gezondheidsproblemen. De wetenschappers adviseren om middels co-fianciering met verzekeraars re-integratieprojecten op te zetten.

Dossier geestelijk gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.