Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Realtime covid-dashboard helpt mee crisis te beheersen

Redactie Qruxx
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht beschikt over een realtime dashboard om de corona-crisis te beheersen. Volgens bestuursvoorzitter Peter van der Meer functioneert het als hospital control center.

Van der Meer start elke dag met het dashboard. “Dan weet ik direct hoeveel patiënten er positief getest zijn, hoeveel mensen zijn er opgenomen zijn en hoeveel er op de Intensive Care liggen. Het dashboard wordt ook door ons commandoteam tijdens het dagelijkse crisisoverleg gebruikt om de actuele situatie te bespreken en vervolgacties te kiezen.”

Light variant

In feite fungeert het dashboard momenteel als ‘Hospital Control Center’, zegt Van der Meer. Tevens is een ‘light’-variant beschikbaar op het intranet. Maar dan zonder medisch gevoelige of persoonsgegevens. Hierin kunnen alle medewerkers  de actuele stand rondom de corona-crisis inzien. Deze versie wordt op dit moment dagelijks door meer dan 350 medewerkers geraadpleegd.

Van der Meer: “Ook de informatie over zieke collega’s, over de voorraad materialen en alle andere informatie die van belang is nu, is beschikbaar. Zonder dit real-time  dashboard is het buitengewoon moeilijk om goed inzicht te hebben.”

Toegevoegde waarde

Het dashboard is gebouwd door het Bedrijfsinformatiecentrum van het ziekenhuis, samen met de Chief Medical Information Officer, KNO-arts Mark Friebel. Manager Patrick Hordijk van het Bedrijfsinformatiecentrum: “Het Covid-Dashboard voorziet in een grote behoefte. Hoe onaangenaam de aanleiding ook is, juist nu zijn betrouwbare data, interpretatie en visualisatie van grote toegevoegde waarde. Iedereen heeft een betrouwbare stand van zaken meteen bij de hand. Beslissingen zijn op alle posities sneller te nemen en onnodige, tijdrovende contactmomenten komen te vervallen.”

Kennis delen

Het dashboard is ontwikkeld met behulp van Microsoft PowerBI. De data wordt geladen via de BI en data analytics-omgeving (MS sql server). Om de vijf minuten wordt data uit de bronsystemen verladen naar het dashboard. De zorggegevens worden verladen vanuit Chipsoft Hix en de voorraad- en P&O-gegevens vanuit AFAS Profit.

Hordijk: “Wij zijn benaderd door diverse ziekenhuizen en zelfs door een van de leveranciers van een bronsysteem, om onze oplossing breder beschikbaar te stellen. Met de juiste technische expertise is deze één op één te gebruiken voor andere ziekenhuizen. Uiteraard hebben wij in deze tijd van crisis onze kennis gedeeld. Een aantal ziekenhuizen heeft al een pakketje van ons gehad met de HIX-queries en/of onze visualisaties van het Dashboard in PowerBI.”

Nieuwe functionaliteit

Binnen een dag na het begin van de opschaling volgens de crisisbeheersingsstructuur ZiROP, was een eerste versie van het dashboard ‘up and running’. Hordijk: “Inmiddels hanteren we een werkwijze waarin we met korte ‘sprints’ van een dag dagelijks functionaliteit aan het dashboard toevoegen en publiceren. Het in zeer korte tijd gerealiseerde resultaat laat zien dat je met een mix van de juiste architectuur en tools, goede mensen, de juiste kennis en een ‘agile’ manier van werken heel snel tot zeer mooie en nuttige resultaten kunt komen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.