Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Rebelse fysiotherapeut speelt voor ‘verzekeraar’

Fysiotherapeut Gerard Koopman biedt cliënten de mogelijkheid een abonnement te nemen op fysiotherapie. Koopman wil hiermee minder afhankelijk zijn van zorgverzekeraars die volgens hem steeds absurdere eisen stellen. Dat meldt dagblad De Stentor vandaag.
Rebelse fysiotherapeut speelt voor ‘verzekeraar’

De fysiotherapeut uit het plaatsje Bathmen biedt vanaf 1 januari een abonnement aan voor fysiotherapie, aldus De Stentor. Het abonnement – voor 17,50 euro per maand – moet voor minimaal een jaar worden afgenomen. Het is volgens Koopman met name interessant voor mensen die nu een aanvullende verzekering hebben om de kosten voor de fysiotherapie te dekken, maar geen belang hebben bij alle andere voorzieningen die het aanvullende pakket biedt. Deze groep hoeft zich volgens hem dan niet meer aanvullend te verzekeren en kan zo volgens zijn berekening minimaal 240 euro per jaar besparen, met name ook omdat er geen aanspraak hoeft te worden gedaan op het verplicht eigen risico van 170 euro.

Absurde eisen

Inmiddels hebben zich vijfhonderd cliënten gemeld die in plaats van een aanvullende verzekering kiezen voor een een fysiotherapie-abonnement bij Koopman. “Ik bied fysiotherapie op fysiotherapeutische indicatie die onbeperkt is en ik bied bij Studio Perfect revalidatiemogelijkheden in de zin van medische fitness. Mijn initiatief zie ik als een doorbraak waarbij de zorg weer een relatie wordt tussen zorgaanbieder en patiënt. Die aanvullende verzekering is de krent in de pap voor de zorgverzekeraar. Ik ga daar iets van afsnoepen. Voor ons als zorgverleners is dit een kans omdat we het zat zijn volkomen afhankelijk te zijn van de zorgverzekeraars die steeds absurdere eisen stellen aan alle zorgverleners. De verzekeraar zal zijn positie moeten heroverwegen. Ze proberen het gemiddelde aantal behandelingen steeds verder terug te dringen en wij worden daar als therapeut op afgerekend. De verzekeraar heeft er belang bij dat het aantal behandelingen zo beperkt mogelijk blijft. Terwijl er niet wordt gekeken naar de kwaliteit. Dat stuit me tegen de borst.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars gaan kwaliteitsbeleid artsen volgen

Zorgautoriteit tikt fysiotherapeuten op vingers

Artsen beoordelen zorgverzekeraars

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. Geweldig! Dit is ondernemerschap in de zorg. Zie de mogelijkheden en doe er wat mee. Wie volgt?

  2. Lees alle reacties
  3. Overheden en zorg stellen steeds meer eisen,terwijl de kraan ernaartoe dichtgedraaid wordt.
    Zo kan ik het ook wel.
    Laat dan de consument weten waar deze naar toe wil gaan en dat wordt door het dichtgetimmerd zorg-bestel nog te scherp afgegrensd.Ze zijn toch zelfbewust genoeg waar ze voor kiezen

  4. Het wordt toch eens tijd dat de zorg-nma eens eerlijke regels gaat opstellen tav markteconomie-werking.Laat staan of dit wel eigenlijk in de zorg opgaat?Ja stel hierbij wel je vraagtekens!?Want voordat je het weet, hangt de therapeut onder aan de buik van de zorgverzekeraar!Maar mij niet gezien toedeloe!

  5. Het is toch van de gekke,dat de zorgverzekeraar zo’n macht krijgt en ook het grootste aandeel van de kosten opslokt,terwijl de therapeuten het werkelijke te besteden aandeel leveren.

  6. voor therapeut is het je nog meer waar maken naar de patient en tegelijkertijd naar de zorgverzekeraar(met all zijn regeltjes,zucht!!) toe
    Me dunk gaat de rek er een keer uit!
    Als jonge fysio heb je een langere adem en daar focust de verzekeraar op!

  7. als patient zou ik zelf een potje reserveren,wat denk je de basis moet je wel,en voor die paar rotcenten,dat je aanvullend verzekerd ben wordt je als peut een wurgslang om je nek gelegd-BOA-methode

  8. Prachtige sigaar uit eigen doos. voor hetzelfde bedrag kan je inderdaad al een aanvullende verzekering krijgen waarin fysiotherapie is opgenomen. Vooral de verzekeraars zullen dit toejuichen. De mensen die weinig fysiotherapie consumeren blijven verzekerd en de dure verzekerden die veel fysiotherapie gebruiken stappen op. Mensen die hier gebruik van willen maken zou ik adviseren de voorwaarden (die je dus niet op internet kan vinden)goed door te lezen. Juist deze fysiotherapeut heeft er belang bij de patient zo kort mogelijk te behandelen want hij krijgt geen cent extra als hij meer doet.

  9. Hè hè eindelijk eens iemand die daadwerkelijk stappen onderneemt en niet zomaar slikt wat voorgehouden wordt!!~!
    Heb zelf fysiowebl…. gelezen,maar daar heerst een eenzijdige censuur!!!
    Het wordt eens tijd,dat voor het steeds aantrekken van de broekriem(rek is er echt uit!)iets terugkomt!
    Je kunt alleen maar beter BASIS verzekerd zijn en zelf een potje maken en behandelingen bekostigen,die nodig zijn!

  10. Een zeer goed alternatief; prachtig. Dat van een stijgende consumptie zie ik niet zo. Voor chronische patienten is het een uitkomst omdat deze nu vaak niet voldoende hebben aan 8 keer. Daarin zijn meerdere problemen niet op te lossen. Daarbij spreken we niet van een zorgverslaving; maar meer van een verpeste zorgmarkt. Als er wellicht een piek in behandelingen komt is dat vanwege het achterstallig onderhoud. Ipv een fitness abo; kan iemand er voor kiezen om een fysio abo te nemen. Nu de dietisten nog, ook daar werkt de regellzucht absurd. Andere voorbeelden zijn welkom….

  11. Absoluut leuk initiatief, maar niet wereldschokkend! Voor 17 euro 50(!) heb je bij de meeste verzekeraars al de meest uitgebreide aanvullende verzekering met echt genoeg fysio…Nagedacht over de gevolgen van deze initiatieven? misschien een nog harder stijgende zorgconsumptie of ??

  12. Briljant initiatief! Dit moet eigenlijk navolging hebben, want van een persoon worden de grote en machtige bolwerken van de verzekeraars niet nerveus. Maar ik ben het volstrekt met hem eens dat zij hele andere belangen hebben dan goede zorg leveren. Zij willen vooral zo weinig mogelijk hoeven uit te keren en zo veel mogelijk winst overhouden.