Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter grijpt in bij zorgcentra De Betuwe

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De centrale cliëntenraad van Stichting Zorgcentra De Betuwe heeft de rechtszaak tegen de zorginstelling gewonnen. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam laat een onderzoek doen en vervangt de voorzitter van de raad van toezicht.
Rechter grijpt in bij zorgcentra De Betuwe

De centrale cliëntenraad stapte naar de Ondernemingskamer nadat bestuurder Ruth Maas de centrale cliëntenraad eenzijdig had geschorst. Volgens de raad drukte Maas haar eigen beleid door zonder de raad te informeren.

Eenzijdige schorsing door bestuurder

Het conflict bij de Betuwse zorgstichting met zes verpleeg- en verzorgingshuizen dateert van de tweede helft van 2008. Aanleiding vormt een verhoging van de eigen bijdrage van de cliënten. Op 11 maart 2009 stelt de centrale cliëntenraad mediation voor om de verhoudingen te normaliseren. Maar voordat die van start kan gaan, escaleert de situatie. De bestuurder schort op 11 april 2009 elk overleg op. Van mediation komt het niet. Beide partijen geven elkaar daarvan de schuld.

Naar de Ondernemingskamer met LOC

Op 23 februari 2010 stapt de centrale cliëntenraad, met hulp van de Landelijke Organisatie voor Cliëntenraden, naar de Ondernemingskamer. Die gelast vandaag 29 april dat er een onderzoek komt naar wat er aan de hand is bij de stichting. Dat onderzoek moet ook duidelijkheid geven over de financiën en de kwaliteit van zorg.

Voorzitter RvT vervangen

De rechter vervangt ook de voorzitter van de raad van toezicht (RvT), zoals de cliëntenraad had geëist. In de ogen van de cliëntenraad heeft de RvT gefaald. Direct contact met de RvT was onmogelijk. Alles verliep via de bestuurder. De nieuwe onafhankelijke voorzitter van de RvT krijgt een doorslaggevende stem.

Lees ook:

Cliënten zorginstelling stappen naar hof

IGZ houdt toezicht bij zorgcentra De Betuwe

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.