Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter oordeelt tegen maximum pgb informele zorg

De rechtbank Overijssel deed op 30 december een uitspraak over een maximumtarief van het persoonsgebonden budget (pgb) voor informele zorg bij de gemeente Deventer. Die gemeente wilde niet meer dan 750 euro per maand vergoeden voor informele zorg. Dat mag volgens de rechter niet.
RechterThinkstockPhotos400.jpg
Foto: ThinkStock

De gemeente Deventer kent aan een budgethouder een pgb toe voor de begeleiding van haar dochter met een maximum tarief van 750 euro per maand, afgeleid van een in de Participatiewet gestelde grens. De budgethouder is hiertegen in bezwaar gegaan en de gemeente Deventer heeft het bezwaar ongegrond verklaard. Vervolgens is de budgethouder in beroep gegaan bij de rechtbank Overijssel, vertegenwoordigd door advocaat Renske Imkamp van Van der Woude de Graaf advocaten.

Uitspraak
De rechtbank Overijssel heeft op 30 december 2016 de budgethouder in het gelijk gesteld. De rechtbank spreekt uit dat de gemeente Deventer ten onrechte een maximumtarief heeft gehanteerd voor informele hulp. Bovendien is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de omvang van de hulpvraag. Bij het vaststellen van de hulpvraag dient gekeken te worden naar de omstandigheden van de individuele situatie; dit mag niet alleen maar worden gebaseerd op de CIZ Indicatiewijze.

Geen drempel
De rechtbank Overijssel oordeelt dat het in strijd is met het systeem van de Jeugdwet om een vast maximum tarief te hanteren. Op grond van de Jeugdwet dient de gemeente voorzieningen te treffen waardoor de jeugdige zijn of haar ontwikkelingsdoelen kan realiseren. Financiële belemmeringen kunnen geen drempel vormen voor het bereiken van de ontwikkelingsdoelen van de jeugdige. De jeugdhulp die wordt aangeboden door een gecontracteerde jeugdhulpaanbieder is niet aan een maximum tarief gebonden en de rechtbank ziet niet in waarom dat dan voor een pgb-voorziening wel zou moeten gelden.

Per Saldo
De  belangenvereniging voor mensen met een pgb, Per Saldo schrijft: Per Saldo is blij dat de rechtbank klip en klaar heeft uitgesproken dat er geen maximumtarief voor informele hulp mag worden gehanteerd. De rechter heeft verder duidelijk aangegeven dat er in elk individueel geval moet worden afgewogen ”of en in hoeverre eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen ontoereikend zijn”. Er mag dus niet standaard verwezen worden naar de normen van de CIZ Indicatiewijzer. Per Saldo is blij dat de rechter hier nadrukkelijk uitgaat van maatwerk voor het individuele kind.Ten slotte oordeelt de rechtbank dat de gemeente Deventer ten onrechte een extra weigeringsgrond heeft opgenomen in de verordening. Daarmee is een maatregel om het pgb te ontmoedigen door de rechter doorgeprikt, en ook dat vindt Per Saldo natuurlijk een goede zaak.’

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.