Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rechtsongelijkheid kan gemeenten goud geld kosten

Rechtsongelijkheid bij de toewijzing van Wmo-voorzieningen zal leiden tot een toename van het aantal bezwaarschriften en rechtszaken. De Haagse wethouder Karsten Klein (welzijn, CDA) maakt zich grote zorgen. Dat zegt hij vandaag op de site van vakblad Binnenlands Bestuur.
Rechtsongelijkheid kan gemeenten goud geld kosten
Foto: ANP

Het aantal bezwaarschriften en rechtszaken neemt na de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) fors toe. Dat kan de gemeenten goud geld gaan kosten. De Haagse wethouder Karsten Klein (welzijn, CDA) maakt zich dan ook grote zorgen, zo zegt hij in Binnenlands Bestuur.

 

Niet akkoord

‘We zullen de burger meer op de eigen kracht gaan aanspreken. Daarnaast zullen we meer algemeen toegankelijke voorzieningen gaan aanbieden. Dit betekent dat een deel van de burgers die nu een Awbz-voorziening hebben, na 2015 mogelijk een heel andere voorziening krijgen aangeboden. Ik kan me niet voorstellen dat iedere burger hier zo maar mee akkoord gaat.’

 

Conflictgevoelig

Rechtsongelijkheid van burgers is een van de oorzaken van de voorspelde toename van het aantal rechtszaken, stelt de Raad voor de Rechtspraak. Burgers in de ene gemeente krijgen mogelijk eerder, makkelijker en een ruimhartiger voorziening (scootmobiel, woningaanpassing, thuiszorg) toegewezen dan burgers in een andere gemeente. De intentie uit de wet om burgers de ondersteuning in het eigen sociale netwerk te zoeken, is bovendien ‘zeer conflictgevoelig’, stelt de Raad. Het niveau van maatwerkvoorziening, de vaststelling van de eigen bijdrage en het aanspreken van het eigen vermogen zijn potentiële conflictbronnen.

4 REACTIES

 1. Gelijke behandeling is ziek.
  En wij worden meegenomen.
  Gemeente gaat de wtcg enz geld krijgen en moeten wel publiceren hoe en wat ze gaan doen per 01-01-2015 maar zeggen en doen zijn twee verschillende als ambassadeur zal ik het scherp in de gaten houden.
  En dan nog med gegevens om die taak uit te voeren zonder hersens zullen ze er naar kijken en ook nog geen juiste kasten nu kan iedere gemeente ambtenaar zijn neus er aan af vegen.
  Ik ben van mening dat het niet bij de gemeente thuis hoort.
  Ongelijke behandeling zorg pgb blijft en pgb huishoudelijke hulp gaat naar cak.
  Er zullen veel rechtzaken volgen.cpb onderzoek van 25april 2012 zegt dat gemeente meer med gegevens vraagt als nodig is dat is zeker waar. Dit is met zijn alle een walgelijke vertoning
  We moeten zelfredzaam zijn maar ze jatten alles af en beslissen over ons .Belangen organisatie die trekkingsrecht goed vindt maar wij niet de.betutteling .en ongelijke behandeling.
  Van rijn weet dat hij dingen door wil voeren die geen recht doen aan de wet.

 2. Lees alle reacties
 3. Mega bezuinigingen doorvoeren betekent pijn en uiteraard zal dat verzet oproepen. Wanneer U iets afgenomen gaat worden, waar u vandaag gewoon recht op heeft..
  Hoe die pijn zo eerlijk mogelijk te verdelen, daar zal menig Wmo ambtenaar van wakker liggen.

 4. Eerst rechtsongelijkheid. Dan komt iemand op het briljante idee landelijke protocollen te ontwikkelen (BIO protocollen 1995). Daarna vindt iemand het tijd voor professionalisering (Robuuste RIO’s op bovengemeentelijk niveau, 1998?). Dan komt iemand tot de conclusie dat het alleen kan door het landelijke te organiseren (CIZ, ca. 2001?) en dan……… wordt het tijd om het allemaal nog eens opnieuw te organiseren. De geschiedenis herhaalt zich.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.