Het vergroten van de inkomensafhankelijke premie zal de verschillen tussen zorgverzekeraars veel duidelijker maken. Hier door zal de concurrentie toenemen. Dat stelt Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie.
Veel economen denken dat de concurrentie
Zoals A Klink het in zijn Oratie vertelde; in een ziekenfondssysteem gelden de Algemene Regels van Behoorlijk Bestuur. Dat maakt in zijn ogen het onderhandelen over prijzen en tarieven alleen maar lastig. Als de uitvoering door private verzekeraars wordt gedaan gelden de regels van de markt; alles is toegestaan tot het tegendeel door de Rechter is bewezen en de Rechter kijkt naar het algemeen belang en het belang van de Overheid als het de Zorg betreft; in het systeemmodel Zorgstelsel 2006 zijn de verliezers bij voorbaat bekend en dat is ook de bedoeling van de ontwerpers van dit systeemmodel.
Daarvan was E Schut er een van en A Klink de ander.
Krankenkassen in Duitsland zijn onvergelijkbaar met de private zorgverzekeraars in Nederland. Het hele zorgstelsel is niet te vergelijken; uitkeringen van ziektegelden worden ook gedaan door de Krankenkassen. In Nederland is dat allemaal gescheiden. Bewuste keuze van de politiek, eind jaren 19de eeuw. Companje heeft het allemaal beschreven.
De mentaliteit uit die tijd heerst nog altijd in Nederland en dat verklaart alles.
De juiste omschrijving moet trouwens zijn: INKOMENSBEPAALDE zorgpremie , zoals in Bulgarije is onderzocht.
Mijn advies aan de heer Schutte : voorzichtig met uw ….vingers als het vriest.
Voor mij is de heer Schutte “his masters voice”van het bekende vws-label.
In mijn optiek beheren de zorgverzekeraarsgieren een soort heilige drie-eenheid-kartel met vele concurrentmisleidende dochters, dankzij een vws-geleide protocollair blinde nma ??
Schut kan niet anders beweren;hij was immers één van de medebedenkers van het huidig zorgstelsel. En om NL nu te vergelijken met Duitsland is wel een zwaktebod. En dan nog met cijfers die niet erg actueel zijn…
Als de uitvoering gaat zoals Schut verwacht dan zal de concurrentie eerder toe dan afnemen. Ik verwacht dat hij de uitvoering goed inschat omdat de PvdA en de VVD niet willen dan de druk op de kosten in de zorg afneemt. Als de PvdA werkelijk van de concurrentie af zou willen, dan zouden ze pleiten voor een (regionaal) ziekenfondsmodel, niet het verminderen van de concurrentiedruk met behoud van de huidige kostbare structuur van vele verzekeraars die naast elkaar bestaan.
Helemaal eens met pieter. Ik heb geen zin om voor alles avonden lang het internet af te struinen langs vergelijkingssites om de beste deal te vinden. Je houdt altijd het gevoel dat je de verkeerde keuze maakt.
waarom gaan we niet gewoon terug naar het oude systeem?
Ziekefonds en particulier..
Geen gezeur meer met ontransparante concurrentie van zorgverzekeraars waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Gewoon minder te kiezen en goede zorg.. Al die concurrentie op de markt in telefoon, energie,en noem zo maar op heeft ons nog niets goeds gebracht behalve enorme prijsstijging, versobering en kwaliteitsverlies…