Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Regeerakkoord versterkt concurrentie verzekeraars’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het vergroten van de inkomensafhankelijke premie zal de verschillen tussen zorgverzekeraars veel duidelijker maken. Hier door zal de concurrentie toenemen. Dat stelt Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie.
'Regeerakkoord versterkt concurrentie verzekeraars'

Veel economen denken dat de concurrentie tussen zorgverzekeraars zal afnemen als de zorgpremie meer inkomensafhankelijk wordt. Maar Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit, ziet dat anders. Hij verwacht, door ervaringen van onze oosterburen, dat concurrentie tussen zorgverzekeraars eerder zal toenemen dan afnemen als de zorgpremie meer inkomensafhankelijk wordt. Hij publiceerde daarover in het economenblad ESB in 2010.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

‘Mensen gaan weliswaar absoluut minder betalen (nu circa 1200 euro, straks 400 euro), maar de relatieve verschillen tussen zorgverzekeraars nemen sterk toe’, stelt Schut. ‘Het is voor burgers dus veel makkelijker vast te stellen wie de efficiënte verzekeraars zijn. De doelmatigheidswinst die een efficiënte verzekeraar haalt, slaat neer op een veel kleiner bedrag. Stel dat een verzekeraar 100 euro per polis korting kan geven, dan komt dat straks neer op een korting van 25 procent tegen 10 procent nu. Mensen zijn heel gevoelig voor relatieve verschillen blijkt in Duitsland, waar de premie vrijwel volledig inkomensafhankelijk is. Duitse verzekeraars die een nominale premie vragen van 100 euro per jaar blijken veel verzekerden te verliezen aan concurrenten die geen nominale premie vragen.’

Zorgtoeslagcircuit

Het afschaffen van het het zorgtoeslagcircuit ziet Schut als een groot voordeel. Dat is in zijn ogen een onnodige dure en kwetsbare geldstroom. ‘Het is duur vanwege de bureaucratische rompslomp voor de belastingdienst. Het is kwetsbaar omdat mensen de toeslag niet hoeven te gebruiken voor zorg. Er zijn nu al 300.000 wanbetalers, die langer dan zes maanden geen premie betalen. Dat komt ten koste van de overheid. Het gaat om honderden miljoenen euro per jaar.’ (Zorgvisie – Bart Kiers?beeld iBMG)

Lees ook:

Bankroet dreigt voor Duitse ziekenhuizen

Aanvullende verzekering beperkt concurrentie

9 REACTIES

  1. Zoals A Klink het in zijn Oratie vertelde; in een ziekenfondssysteem gelden de Algemene Regels van Behoorlijk Bestuur. Dat maakt in zijn ogen het onderhandelen over prijzen en tarieven alleen maar lastig. Als de uitvoering door private verzekeraars wordt gedaan gelden de regels van de markt; alles is toegestaan tot het tegendeel door de Rechter is bewezen en de Rechter kijkt naar het algemeen belang en het belang van de Overheid als het de Zorg betreft; in het systeemmodel Zorgstelsel 2006 zijn de verliezers bij voorbaat bekend en dat is ook de bedoeling van de ontwerpers van dit systeemmodel.
    Daarvan was E Schut er een van en A Klink de ander.
    Krankenkassen in Duitsland zijn onvergelijkbaar met de private zorgverzekeraars in Nederland. Het hele zorgstelsel is niet te vergelijken; uitkeringen van ziektegelden worden ook gedaan door de Krankenkassen. In Nederland is dat allemaal gescheiden. Bewuste keuze van de politiek, eind jaren 19de eeuw. Companje heeft het allemaal beschreven.
    De mentaliteit uit die tijd heerst nog altijd in Nederland en dat verklaart alles.

  2. Lees alle reacties
  3. Als de uitvoering gaat zoals Schut verwacht dan zal de concurrentie eerder toe dan afnemen. Ik verwacht dat hij de uitvoering goed inschat omdat de PvdA en de VVD niet willen dan de druk op de kosten in de zorg afneemt. Als de PvdA werkelijk van de concurrentie af zou willen, dan zouden ze pleiten voor een (regionaal) ziekenfondsmodel, niet het verminderen van de concurrentiedruk met behoud van de huidige kostbare structuur van vele verzekeraars die naast elkaar bestaan.

  4. waarom gaan we niet gewoon terug naar het oude systeem?
    Ziekefonds en particulier..
    Geen gezeur meer met ontransparante concurrentie van zorgverzekeraars waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Gewoon minder te kiezen en goede zorg.. Al die concurrentie op de markt in telefoon, energie,en noem zo maar op heeft ons nog niets goeds gebracht behalve enorme prijsstijging, versobering en kwaliteitsverlies…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.