Sinds een belangrijk deel van de zorgmarkt in 2005 en 2006 werd geliberaliseerd, is het aantal wetsartikelen waarmee de sector gereguleerd wordt, met 230 procent toegenomen. Dat blijkt uit een uitgave van de Universiteit van Utrecht, zo meldt website SC online.
29 jul 2011
Artikel bewaren
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanReacties3
Goed he? En niemand doet er iets aan. Alhoewel, misschien daar ook maar een nieuw wetje voor maken, zodat die verantwoordelijkheid ook niet meer bij de regering ligt….
Fijn dat nu eens wordt aangetoond dat er steeds meer regels komen, die bureaucratische meeëters nodig maken. Het totale budget van ons land voor zorg wordt door dit systeem dus kleiner doordat al die regels veel tijd en geld kosten. Daarnaast wordt de zorg er niet beter van. Veel artsen zowel oudere als jongere zijn op dit moment met steeds minder plezier en motivatie aan het werk. Daar zouden ze ook eens een onderzoek naar moeten doen.Als alles in de wet op papier prachtig lijkt geregeld, maar niemand is er blij mee, wiens belang dien je dan? Zonder vertrouwen kom je nergens.We gaan angstig in de richting van overshooting.
En bedenk ook dat die wetgeving ook weer andere regel- en verantwoordingdruk veroorzaakt: de administratieve lasten bij zorgaanbieders en verzekerden is ook gigantisch uit de bocht gevlogen. Dat de beheers-en administratie kosten van het zorgstelsel model 2006 inmiddels boven de 10% van de uitgaven zijn gestegen wekt dan geen verwondering. Blijkbaar is dit model juist daarom gekozen. De Raad van State gaf in 2005 een negatief advies over het wetsontwerp Zvw en WMG: het lijkt wat al te veel op gesimuleerde marktwerking van en voor ambtenaren.
Dit boekwerk heeft het juiste inzicht van de Raad van State maar eens bewezen.