Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regio Amsterdam stort zich op personeelstekort in de zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In de regio Amsterdam is de uitval van studenten op verschillende zorgopleidingen hoger dan het landelijke gemiddelde. Scholen, zorginstellingen en overheden gaan zich er samen sterk voor maken om de kwaliteit van opleidingen en stages te verbeteren, meer nieuw personeel te werven en de huidige medewerkers te behouden.
Regio Amsterdam pakt personeelstekorten aan
Vijftig partijen ondertekenden het convenant op 15 maart in Amsterdam

Op 15 maart hebben vijftig zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio Amsterdam, Diemen en Amstelveen een convenant ondertekend waarin ze afspraken maken om de personeelstekorten in de sector terug te dringen.

Zorgprofessionals

De organisaties in Zorg & Welzijn en sociaal partner CNV Zorg & Welzijn, beloven om gezamenlijk in actie te komen en zich sterk te maken voor voldoende, geïnspireerde en goed opgeleide professionals binnen de sector. Zij werken nauw samen met verschillende partijen zoals onderwijs, gemeentelijke en landelijke overheden, sociale partners en het zorgkantoor.

Actieplannen zorg

Aan het convenant is het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) gekoppeld. De zorg- en welzijnsorganisaties gaan de komende jaren fors meer mensen opleiden. Regionaal wordt er minimaal 15 procent meer personeel opgeleid in de komende vier jaar. Dat houdt in dat er op iedere 100 fte vijftien fte aan opleidingsplekken beschikbaar is. Per instelling kan dit percentage verschillen.

Lees hier het Actieplan: RAAT AmsterdamAmstelveenDiemen 080318

Loopbaankeuzes

In 2010 en 2011 stroomden bijna 4000 leerlingen in op een mbo-opleiding in Zorg & Welzijn in Amsterdam, in 2014 is dit gedaald naar 2500. De instroom trekt inmiddels weer aan, maar moet stijgen naar 3500 in 2021. De instroom aan het hbo is na piekjaar 2013 (2008 leerlingen) gedaald naar 1410 eerstejaars leerlingen in 2016. In 2021 moet dat aantal minimaal weer op 1750 liggen. De ondertekenaars hebben vastgelegd dat zij er samen voor willen zorgen dat alle leerlingen een stageplek krijgen.

Zorgopleidingen

Het rendement van de opleidingen moet flink verbeteren. In Amsterdam ligt het studierendement lager dan in de rest van Nederland. De komende vier jaar moet het aantal studenten dat een opleiding met een diploma afrondt met 15 procent omhoog. De zorgorganisaties schenken extra aandacht aan de minst presterende opleidingen, zoals die voor verzorgenden, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundigen. De BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) verzorgende heeft bijvoorbeeld een rendement van 35 procent, dat moet minstens naar 42 procent. De BOL mbo-verpleegkundige heeft nu een rendement van 46 procent, de ambitie is dat dit naar 53 procent gaat. De opleidingen sociaal-agogisch doen het beter: daar ligt het aantal gediplomeerden niveau drie op 50 en niveau vier op 54 procent.

Imago van de zorg

De ondertekenaars van het convenant gaan er alles aan doen om het imago van het vak te verbeteren en hopen daarmee de loopbaankeuze van jongeren en andere potentiële werknemers positief te beïnvloeden. Samen met onderwijsinstellingen gaan de organisaties nieuwe opleidingsmogelijkheden ontwikkelen en implementeren. Ze hopen ook geïnteresseerden te trekken uit andere sectoren of mensen uit de bijstand op te leiden tot bijvoorbeeld helpende of verzorgende.

Mobiliteitsplatform en Vitaliteitshuis

Ook de huidige medewerkers krijgen meer aandacht. In de plannen wordt volop ingezet op duurzame inzetbaarheid en mobiliteit. Zo is er een digitaal ‘vitaliteitshuis’ opgezet waar de zorginstellingen kunnen aangeven wat zij voor hun medewerkers doen en wat werkt. Er is ook een digitaal ‘mobiliteitsplatform’ waarin vacatures worden gedeeld en er is een ‘opleidingshuis’ waarin zorginstellingen mensen kunnen aanmelden voor nieuw te starten opleidingstrajecten. Alle acties leiden hopelijk ook tot een lager ziekteverzuim.

Sector + gelden

Voor het Actieplan van de regio Amsterdam is 28 miljoen euro uit getrokken via de ‘Sectorplan + gelden’. Bij de betrokken zorg- en welzijnsorganisaties werken 90.000 professionals. Er staan 909  vacatures open, waarvan 57 procent langdurig. Het meeste personeel wordt gezocht in VVT.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.