Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regionale ouderverenigingen ontevreden met doorstart ‘FvO-2’

De beslissing van de vijf landelijke ouderverenigingen om een doorstart te maken met de Federatie voor Ouderenverenigingen (FvO), valt niet in goede aarde bij veel regionale ouderverenigingen (RFvO’en en PFvO’en).

In een brief aan subsidieverstrekker fonds PGO uitten een groot aantal RFvO’en hun ongenoegen over de doorstart van de failliet verklaarde federatie. De beslissing van de Ouderverenigingen om een doorstart te maken met ‘FvO-2’, is door de directeuren gemaakt zonder zowel de eigen leden als de vertegenwoordigers in de RFvO’en en de PFvO’en te raadplegen. Daarnaast zien de regionale Ouderverenigingen de subsidieconstructie, waarbij patiëntenorganisatie NPCF tussen de fonds PGO-subsidie en de FvO-2 in staat, niet zitten.

Ledenvergadering

“Zeker is dat landelijke verenigingen VOGG en het WOI geen ledenvergadering hebben gehad over de doorstart en de keuze voor het NPCF”, zegt Dinie Goezinne van RFvO Zaanstreek Waterland. . “De RFvO’en hebben medio februari verzocht mee te doen in het beslissingsproces, maar de vijf landelijke verenigingen antwoordden, dat dit nog niet opportuun was.” De RFvO’en zijn toen op eigen initiatief bij elkaar gekomen. Twee directeuren van ouderverenigingen waren daarbij aanwezig. “Wel schijnen de ouderverenigingen op 21 maart een bijeenkomst voor RFvO’en te hebben belegd, maar die uitnodiging ken ik niet”, aldus Goezinne.

NPCF

De RFvO’en zien de NPCF als een vreemde keuze om FvO-2 mee te realiseren. “Een constructie als Sectie Verstandelijk Gehandicapten (VG) binnen de CG-raad zou beter zijn”, zegt Goezinne. Volgens de RFvO’en is de CG-Raad een brede organisatie, die op veel gebieden de belangen kan behartigen. Terwijl de NPCF slechts focust op zorg. “De keuze voor de NPCF is ingegeven door de gedachte dat dit een doorgever van subsidie voor FvO-2 zou zijn”, zegt Goezinne. “Maar de vraag is of de Ouderverenigingen, gebundeld in FvO-2 krachtig genoeg zijn als collectieve belangenbehartiger”, zegt Goezinne.

FvO-2

De vijf lidverenigingen zeggen wel degelijk een vergadering gehad te hebben waarbij de RFvO’en aanwezig waren. “Daarbij moeten de RFvO’en niet uit het oog verliezen dat de NPCF puur als kassier optreedt en dus geen rol gaat spelen bij de belangenbehartiging”, zegt woordvoerder Van Veelen voor de vijf lidverenigingen. “En dat dit ook zou gelden voor de CG-raad, als de CG-raad voor ons de subsidie zou aanvragen”, aldus Van Veelen. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.