Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinier de Graaf verliest kort geding

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse staat hoeft het Delftse ziekenhuis Reinier de Graaf geen 33 miljoen euro aan compensatie te betalen. De rechtbank in Den Haag heeft dat gisteren bepaald.
Reinier de Graaf verliest kort geding

Het Reinier de Graaf Gasthuis zegt in grote financiële problemen te zijn geraakt door nieuwe regels van de overheid op het gebied van nieuwbouw. Het ziekenhuis had net vergevorderde verbouwingsplannen toen de regels enkele jaren geleden werden veranderd. Ziekenhuizen worden in de nieuwe situatie veel meer zelf verantwoordelijk gesteld voor de kosten.

Teleurgesteld

“Wij zijn zeer teleurgesteld over de uitspraak van de rechter”, zegt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel. “In het vonnis zien wij geen erkenning voor de urgentie van de schade die we hebben geleden door de stelselwijziging in 2008. Als Reinier de Graaf op dat moment de onder het oude bouwregime gemaakte bouwplannen had doorgezet, waren we nu failliet geweest. Inmiddels hebben we een nieuw en wel financierbaar nieuwbouwplan ontwikkeld. Maar de geleden schade van ruim 50 miljoen kunnen we hierin niet met ons meeslepen en daarom wilden we een stevig voorschot.”

Terecht

Het ziekenhuis wilde in aanmerking komen voor een voorschot op een compensatieregeling die het ministerie van Volksgezondheid tijdelijk heeft ingesteld. Het verzoek werd echter afgewezen. Volgens de rechtbank was die beslissing terecht. De rechter vindt dat het Reinier de Graaf geen uitzonderingsgeval is en gewoon binnen het algemene beleid zijn kosten vergoed moet zien te krijgen.

Hoger beroep

Het ziekenhuis weet volgens zijn advocaat nog niet of hoger beroep wordt aangetekend tegen dit vonnis. Er lopen nog andere procedures tegen de weigering van de Staat om het ziekenhuis te compenseren voor de getorpedeerde bouwplannen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Reinier de Graaf claimt 51,2 miljoen van rijk

Reinier de Graaf Gasthuis ‘is niet te koop’

Reinier de Graaf wil 25 miljoen van VWS

Gezocht: Zorgmanager en Talent van het jaar 2011

De inschrijving voor Zorgmanager en Talent van het jaar 2011 is weer gestart.
Meer over de procedure.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.