Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Project Reinier Haga-groep: thuis meten, direct in het epd

Bert Bukman
Een optimale uitwisseling tussen het ziekenhuis-epd en thuismeetregistraties van de patiënt. Dat kan via Zorgplatform, een nieuw platform voor data-uitwisseling in de zorg. De ziekenhuizen van de Reinier Haga-groep gaan er vandaag mee beginnen.
Zorgplatform Borleffs
Cardioloog Jan-Willem Borleffs

Het Zorgplatform is een initiatief van softwareleverancier ChipSoft. Via dit platform kunnen patiëntgegevens volgens de leverancier veilig en gestructureerd worden uitgewisseld. Dit maakt het mogelijk om niet alleen data van zorgverleners te delen in het EPD, maar ook gegevens van thuismeetsystemen.

De ziekenhuizen van de Reinier Haga-groep beginnen vandaag met een dergelijke uitwisseling. Het gaat om patiëntgegevens die worden verzameld via cVitals van FocusCura. Dit is een app waarmee patiënten met een chronische ziekte bepaalde waarden kunnen doorgeven aan hun behandelend arts. De betrokken ziekenhuizen zijn Reinier de Graaf in Delft, HagaZiekenhuis in Den Haag en LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.

Hartritme

Het is voor het eerst dat thuis gemeten waarden, zoals bloeddruk, gewicht of hartritme, op basis van medisch gecertificeerde programma’s direct in het epd kunnen worden opgenomen. ‘Uiteraard alleen na toestemming van de patiënt,’ benadrukt Daan Dohmen van FocusCura.

Ook maakt deze koppeling het voor artsen mogelijk thuismeten vanuit hun epd aan te vragen voor ziekten als COPD, hartfalen of hypertensie aan te vragen. ‘Daardoor wordt dit in feite net zo eenvoudig als het aanvragen van een labuitslag in het ziekenhuis,’ aldus Dohmen.

Eigen ziekenhuis

Marcel Slingerland, manager ict van de Reinier Haga-groep, ziet de koppeling als een mogelijkheid om de zorg meer rondom de patiënt te organiseren. ‘Patiëntgegevens komen al lang niet meer alleen uit ons eigen ziekenhuis, maar ook van andere zorgorganisaties en innovatieve apps die patiënten thuis gebruiken. Zorgplatform helpt ons nu koppelingen hiermee mogelijk te maken.’

Cardioloog Jan Willem Borleffs vult aan: ‘Voor ons als artsen wordt het steeds duidelijker wat thuismeten en beeldbellen voor onze patiënten met hartfalen kan betekenen. Patiënten voelen zich veiliger en we kunnen eerder ingrijpen als dat nodig is, bijvoorbeeld om een opname te voorkomen.’

Aansluiten

Een probleem bij de uitwisseling van patiëntgegevens is dat de informatie onderdeel is van verschillende ict-systemen, die soms gebrekkig op elkaar aansluiten. De gedachte achter het nieuwe platform is dat deze aansluitproblemen tot het verleden behoren, aldus Remko Nienhuis van ChipSoft.

Zorgplatform wisselt informatie uit via standaarden, aldus Nienhuis. ‘Niet alleen tussen de patiënt en het ziekenhuis, zoals in dit project, maar tussen alle zorgverleners en alle betrokkenen bij de zorg. En het maakt evenmin uit van welke leverancier het systeem afkomstig is. Hierdoor kunnen alle zorgaanbieders altijd beschikken over de meest actuele en relevante informatie uit ieder systeem.’

ZIB’s

Aan de basis van Zorgplatform staan de zogeheten Zorg Informatie Bouwstenen (ZIB’s). Deze maken het mogelijk om alle gegevens die worden gebruikt in het zorgproces met alle betrokken partijen uit te wisselen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.