Rekenkamer: ‘Trekkingsrecht pgb functioneert nog steeds niet’

Twee jaar na invoering functioneert het systeem van het trekkingsrecht voor het persoonsgebonden budget (pgb) nog steeds niet zoals beoogd. Zorgverleners worden weliswaar op tijd uitbetaald maar veertig procent van de betalingen is onrechtmatig als gevolg van het ontbreken van een aantal controles. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in haar vandaag gepubliceerde verantwoordingsonderzoek naar het ministerie van VWS.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Spaarvarken met telraam fotolia.jpg

Het is volgens de Rekenkamer moeilijk te beoordelen of de wijzigingen van het zorgstelsel leiden tot de gewenste effecten van doelmatigheid en kwaliteitsverhoging. Dat komt omdat het voor verschillende onderdelen van het zorgstelsel lastig is om inzicht te krijgen in de geleverde zorg voor het beschikbaar gestelde budget. ‘Zo signaleerden we vorig jaar problemen in de verantwoording over de GGZ, over de pgb’s en over het sociaal domein. Deze problemen zijn nog actueel’, aldus de Rekenkamer.

Persoonsgebonden budget
Wat betreft het pgb is de Rekenkamer bijzonder kritisch. ‘De staatssecretaris van VWS heeft eind 2016 en begin 2017 een aantal besluiten

0
231

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.