Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rendement in de zorg blijft dalen

Redacteur Zorgvisie
Eenvijfde van de Nederlandse zorginstellingen schreef in 2015 rode cijfers. De totale opbrengsten lagen vorig jaar op 1,5 procent. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2016 van EY.
MinderRendement-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Voor het onderzoek, waarbij ook een financiële stresstest hoort, keek EY naar 1050 jaarrekeningen die zorginstellingen voor 1 juni deponeerden. Het adviesbureau trekt daaruit de conclusie dat er drie subsectoren zijn die in 2015 een rendement van 1 procent of lager haalden. Zelfstandige behandelcentra deden het op dit gebied het slechtst, met een rendement van 0,1 procent. Daarna volgen jeugdzorg (0,5 procent) en verpleging, verzorging en thuiszorg (1 procent). EY verwacht dat ook de ggz-instellingen een laag rendement hebben behaald in 2015, maar omdat die sector uitstel heeft gekregen voor het deponeren van het jaarverslag zijn hier nog geen cijfers over.

Effecten laag rendement
Een laag rendement is geen goed teken volgens EY. ‘Het lage percentage betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om buffers op te bouwen om te kunnen investeren en innoveren. Hierdoor ligt er een sterke focus op de financiële bedrijfsvoering.’ Het totale rendement van Nederlandse zorginstellingen ligt op 1,7 procent, blijkt uit de barometer. De onderzoekers verwachten echter dat het nog verder zal dalen naar 1,5 procent.

Rendement daalt verder
Het is het derde jaar op rij dat de opbrengsten in de zorgsector dalen. In 2013 was het rendement 1,8 procent, in 2014 daalde het naar 1,7 procent en voor 2015 is de verwachting dus dat de sector uiteindelijk 1,5 procent rendement heeft behaald. Als oorzaken noemen de onderzoekers van EY onder meer de decentralisatie bij care en jeugdzorg en de invoering van integrale tarieven bij ziekenhuizen. ‘Eigenlijk zou je door beide effecten een nog sterkere daling van het rendement verwachten’, zegt Rob Leensen, partner Health Care bij EY. ‘Meevallers vanwege afrekeningen van oude jaren bij ziekenhuizen en nagekomen beschikbaarheidsbijdragen spoedeisende hulp en acute verloskunde zorgen echter voor eenmalige baten, die het totale rendement nog behoorlijk hebben opgetrokken.’

Rendement in 2016
Van de opbrengsten over 2016 verwacht EY nog minder. Leensen: ‘De transitie zit erop en daarmee ook de overgangsregelingen en afrekeningen van oude jaren. De resultaten over 2016 zullen daarmee meer dan ooit tevoren een weergave worden van de operationele financiële performance van zorginstellingen. Wij verwachten dat dit geen positief effect zal hebben op het rendement, dat zal dalen tot onder de kritische grens van 1,5 procent.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.