Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatie Nederland ziet af van kort geding

Mark van Dorresteijn
Revalidatie Nederland (RN) heeft besloten het kort geding tegen het ministerie van VWS in te trekken. Het kort geding stond op 14 februari 2011 gepland.
Revalidatie Nederland ziet af van kort geding

De rechtsgang moest ervoor zorgen dat de revalidatiecentra werden uitgezonderd van de korting van 314 miljoen euro, die VWS aan de ziekenhuizen heeft opgelegd.

Tariefbeschikkingen

Het afstel wordt veroorzaakt door de tariefbeschikkingen die de Nederlandse Zorgautoriteit op 25 januari 2011 uitbracht. Daarin staan de opgelegde kortingen al verwerkt in de tarieven. Door het uitbrengen van de tariefbeschikkingen staat de weg naar een civiele procedure tegen het besluit niet langer open. “We wisten van tevoren al wel dat de tariefbeschikkingen van de NZa zouden komen”, stelt Karin van Londen van RN. “We hadden NZa daarom gevraagd om te wachten met het uitbrengen van de tarieven tot na de rechtsgang. Dat hebben ze niet gedaan omdat de met terugwerkende kracht al vanaf 1 januari gelden en zij niet langer konden wachten.”

Bestuursrechtelijke procedure

RN richt zich nu op een bestuursrechterlijke procedure tegen de tariefbeschikkingen van de NZa. “We zijn nu deze procedure aan het voorbereiden. In wezen verandert er niet zoveel. We hebben hetzelfde standpunt en dezelfde argumenten. Er is alleen een andere rechter.” Wanneer de procedure plaatsvindt kon Van Londen nog niet zeggen.

Onrechtmatig

RN heeft de rechtsgang opgestart omdat zij van mening zijn dat de korting ten opzichte van de revalidatiecentra onrechtmatig is. “De revalidatiecentra hebben aantoonbaar niet bijgedragen aan de overschrijding”, stelt Van Londen. “De revalidatiecentra zijn met een gemiddelde groei van 2,46 procent in 2009 als sector ruim onder het toegestane groeipercentage van 3,1 procent gebleven. Ziekenhuizen zijn gemiddeld 7 à 8 procent gegroeid. Nu moeten wij opdraaien voor de overschrijding van de ziekenhuizen en dat vinden wij onrechtmatig.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Revalidatie Nederland naar rechter om ziekenhuiskorting

NZa: Complete revalidatiezorg in 2012 naar zorgverzekeraars

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.