Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatiecentra over op systeemgerichte controle

Mark van Dorresteijn
De revalidatiecentra die vallen onder Revalidatie Nederland stappen over van gegevensgerichte controle op systeemgerichte controle. Daarover hebben heeft de organisatie op 13 januari afspraken gemaakt met Zorgverzekeraars Nederland.
Revalidatiecentra over op systeemgerichte controle

Essentie van deze nieuwe systematiek is dat niet gekeken wordt naar iedere afzonderlijke declaratie (gegevensgerichte controle), maar naar het totstandkomingsproces daarvan (systeemgerichte controle). Door systeemcontroles te introduceren wordt het onderliggende systeem van zorgaanbieders gecontroleerd en dat leidt tot kwaliteitsverbetering.

Convenant

‘Niet elk jaar een accountantsverklaring met een stempel goed of fout. Maar jaarlijks systeemcontroles en afspraken over de wijze waarop declaraties tot stand komen’, typeert Bert Jager, beleidsadviseur van Zorgverzekeraars Nederland, de nieuwe werkwijze. Jager was betrokken bij de totstandkoming van het convenant.

Jannie Riteco, directeur van Revalidatie Nederland: ‘We zijn blij dat we als eerste zorgpartij nu dit convenant hebben gesloten. Wij lopen hiermee voorop en dragen zo op een hele goede manier bij aan een verantwoorde manier van declareren.’

Nieuwe wijze

De revalidatiecentra zijn de eerste zorgaanbieders die zich op deze nieuwe wijze verantwoorden. Een onafhankelijke partij gaat de instellingen certificeren. In de praktijk zal dat vaak de externe accountant van de instelling zijn. Met de certificering kunnen de instellingen ook bij banken, toezichthouders en publiek aantonen dat hun administratie op orde is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.