Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rien Pijnenburg

CZ Manager sector medisch specialistische zorg

Wat vindt u van het initiatief?

“Prima initiatief. De kwaliteit van twee gerenommeerde ziekenhuizen wordt bij elkaar gebracht.

Komt er niet teveel capaciteit op het gebied van hartziekten?

In de regio Zuid Limburg is voldoende capaciteit in concurrentie opzicht. Maar dit is een nieuw centrum dat wordt gebouwd rondom een aandoening. Zowel in inhoudelijk opzicht, als in logistiek opzicht kan dat een verbetering van de kwaliteit betekenen.

Wat verwacht u van het Europese ziekenhuis?

De ervaring geeft aan dat de zorg in aparte behandelcentra anders is georganiseerd dan binnen een groot ziekenhuis waar je achterin de rij moet aansluiten. Een indeling van een behandelcentrum naar aparte ingrepen, zoals heup, of knie of cataractstraten, is logistiek veel efficiënter. Zo zie ik het nieuwe initiatief ook, maar dan gericht op de zwaardere ingrepen.

Wist u dat dit initiatief er aan zat te komen?

We waren er in zoverre bij betrokken dat wij vooraf zijn ingelicht, net voordat het landelijk is aangekondigd in de pers. Na de zomervakantie praten we verder. Wij kennen het AZM al lang. In het verleden zat bij de onderhandelingen alleen de marktleider aan tafel (VGZ) en een regiovertegenwoordiger namens de andere zorgverzekeraars. Nu zitten de eerste en de tweede marktleider aan tafel en die laatste zijn wij. Wij vullen in kosten 45 procent van het budget van het AZM.

Hoe gaat u de zorg in het Europese ziekenhuis voor uw cliënten regelen?

Winst is te halen. Wij kennen Aken: daar hebben we een contract mee. We hebben afspraken met het Duitse ziekenfonds (AOK) dus patiënten uit Limburg kunnen zich in Aken laten behandelen. We hebben met het AOK ook afspraken over de afhandeling van nota’s. Rekeningen worden aan beide kanten getoetst. Daardoor hoeven we geen blik beleidsmedewerkers open te trekken om de Duitse rekeningen te controleren. Grensverkeer komt ook nu al voor. Langs die weg gaan we ook de afspraken met het nieuwe ziekenhuis regelen.

Hoe gaat u deze zorg contracteren?

Ik hoop dat die zorg vrij onderhandelbaar wordt. Per 2009 komt meer vaatchirurgie en ook meer cardiologische zorg in het b-segment. Maar ook wat in het a-segment blijft, kan kostenefficiënter (dus goedkoper) worden. Wij gaan letten op kwaliteit en bejegening.

Wat denkt u dat het voor soort organisatie wordt?

Het zou zomaar kunnen dat het ziekenhuis zegt: wij gaan dit in een zelfstandig behandelcentrum (zbc) vorm gieten. Dat geeft meer mogelijkheden voor de exploitatie. Eerst zullen we eens horen hoe ze het willen organiseren. Dan bekijken wij of we het initiatief willen ondersteunen. Dan komt de rechtsvorm aan de orde. In een zbc is spraken van een maximumtarief, maar daar mag je onder gaan zitten. Dat kan dienen voor de dekking van de exploitatie (de kosten die je maakt). Als het ziekenhuis een stichting blijft, heb je standaard tarifering en daar mag je niet van afwijken.

Het beeld dat ik heb is dat een aantal ingrepen wordt geconcentreerd. High tech en goed georganiseerd. Een stukje zorg wordt uit beide ziekenhuizen gehaald. De oude manier van denken is dan: ‘kapitaalvernietiging’. Maar in de nieuwe manier van denken, hoop je dat de kwaliteit erdoor verbetert. Bovendien krijgt een ziekenhuis ruimte om andere goede dingen te doen voor patiënten. Meestal heb je het dan over bedden en OK-tijd, die wordt ongetwijfeld weer goed door iets anders ingevuld. Je ziet ook dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich steeds meer richt op volume en specialisten. En hoe vertrouwd verpleegkundigen zijn met de patiëntencategorie. Wat dat betreft, zou de igz hier positief tegenover moeten staan.

Waar gaat CZ op letten?

Wij als CZ kijken ook naar wat we krijgen en wat de prijs is. We gaan daarover in gesprek. Wellicht kan het goedkoper. Of krijgen we meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Als wij de zorg hebben gecontracteerd, kunnen mensen met een naturapolis van CZ er zonder toestemming heen. Het kan wel zijn dat ze dan moeten bijbetalen. Tenzij de ingreep op de landelijke lijst voor machtigingen staat, maar dat verwacht ik niet. Mensen met een restitutiepolis kunnen er heen zonder dat wij het ziekenhuis hebben gecontracteerd. In Duitsland en België hebben wij zo’n 65 ziekenhuizen gecontracteerd, als ware het een Nederlands ziekenhuis.

Ook al komt het ziekenhuis in Duitsland (op Duits grondgebied) dan kunnen wij nog een contract afsluiten met het UMC Maastricht en dan kopen zij vervolgens weer bij het nieuwe ziekenhuis in. (verlengde arm constructie). Of rechtstreeks bij het ziekenhuis. Of via het AOK (Duitse ziekenfonds). Alles is mogelijk, afhankelijk van de rechtspersoon. Ik ga ervan uit dat iedere zorgverzekeraar in gesprek met ze gaat. Wij willen nooit exclusiviteit.

Wat verwacht u van de kwaliteit?

We willen eerst zien wat er gebeurt. We hebben een medische adviesgroep die adviseert bij de zorginkoop. Het gaat om de conditie waaronder die zorg geboden wordt. We willen het programma zien wat ze gaan draaien. Op basis van standaarden van de beroepsgroep. We gaan breed kijken hoe partijen denken over de kwaliteit die geleverd wordt. We zullen ervoor zorgen dat het niet bij gebakken lucht blijft. Dus we verzekeren die kwaliteit in de overeenkomst. Als er sprake zou zijn van slechte kwaliteit of een slechte prijs of een combinatie daarvan dan doen we het niet.

Wij zullen nooit een volumegarantie geven aan het ziekenhuis. Mensen moeten keuzevrijheid houden. Verzekerden moeten op basis van informatie die wij ze geven een goed keuze kunnen maken. We zullen ook huisartsen informeren. We kunnen zonder meer gaan sturen naar voorkeursziekenhuizen. We gaan ook bekijken hoe we het eigen risico gaan inzetten. Bijkomend voordeel is dat de kennis die we daar op doen, weer kunnen gebruiken bij onderhandelingen met andere ziekenhuizen. En hen vragen: waarom organiseren jullie het niet zo?”

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Meer interviews over het Duits-Nederlandse initiatief:

René Seijben, CEO Avantis

Joep Vandenbergh, inkoper ziekenhuizen, UVIT, aandachtsgebied buitenland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.