Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicomanagement van Rijnstate het meest volwassen

In een onderzoek van adviesbureau ConQuaestor naar de volwassenheid van integraal risicomanagement onder alle Nederlandse ziekenhuizen behaalt Rijnstate de hoogste score. Naast risico’s in de directe patiëntenzorg heeft een ziekenhuis te maken met risico’s in haar bedrijfsvoering, bijvoorbeeld op het gebied van gebouwen, financiën, productie, ICT en medische ethiek.
Risicomanagement van Rijnstate het meest volwassen
Foto: Ziekenhuis Rijnstate

Integraal risicomanagement wordt een steeds belangrijker element in de organisatie en het bestuur van ziekenhuizen. Door de jaarverslagen te analyseren waarop door de ziekenhuizen over integraal risicomanagement gerapporteerd, is door ConQuaestor een beeld gevormd van de volwassenheid van het risicomanagement per ziekenhuis. De meerderheid van de ziekenhuizen bevindt zich in de volwassenheidsfasen 1 en 2. Het onderzoek plaatst Rijnstate als enige ziekenhuis in de hoogste volwassenheidsfase voor risicomanagement, fase 5.

Alle risico’s

Gert de Bey, voorzitter Raad van Bestuur van Rijnstate: ‘We zijn natuurlijk erg trots op deze hoge score, maar verbaasd zijn we niet. Al een groot aantal jaren hebben we ziekenhuisbreed veel aandacht voor risicomanagement, maakt het deel uit van onze cultuur en is het geïntegreerd in onze dagelijkse bedrijfsvoering. Mogelijke risico’s worden voortdurend in kaart gebracht en geobjectiveerd naar zwaarte, waarop we verbeteracties uitvoeren en de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau brengen.” Deze manier van werken heeft al voor veel verbeteringen in het ziekenhuis gezorgd. Deze variëren van verbeteringen voor veilige opslag van medische gegevens tot het doorvoeren van de regel dat medewerkers een hesje dragen met de tekst ‘niet storen’, als zij medicatie klaarmaken voor patiënten.’

Volwassenheidsfase 1

ConQuaestor heeft de manier waarop ziekenhuizen rapporteren in hun jaarverslagen (2010, 2011 en 2012) over integraal risicomanagement geanalyseerd. Het gaat om zowel academische, algemene en categorale ziekenhuizen. Met de rapportage is een beeld gevormd van de volwassenheid van integraal risicomanagement en het daaraan ten grondslag liggende proces per ziekenhuis. Op een schaal van 5 volwassenheidsfasen werd duidelijk dat de meerderheid van de ziekenhuizen zich bevindt in de fase 1 en 2. Er is wel een voorzichtige, positieve trend te zien, een deel van de ziekenhuizen zijn doorgegroeid naar hogere volwassenheidsfase. De positie van Rijnstate was in 2010 en 2011 volwassenheidfase 4, en voor 2012 kwam Rijnstate als enige in de hoogste fase, namelijk een volwassenheidsfase 5.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.