Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicoverevening aangepast voor chronisch zieken

Minister Edith Schippers (VWS) komt met een hogere vergoeding voor zorgverzekeraars die chronisch zieken en andere mensen met hele hoge ziektekosten verzekeren. Dit gebeurt door middel van verdere verbeteringen in het systeem van de zogenaamde risicoverevening tussen zorgverzekeraars.
wheelchairfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Met deze aanpassing van de risicoverevening en eerdere aanpassing vorig jaar, worden volgens VWS in totaal 500 duizend chronisch zieken extra bereikt. Daarmee krijgen verzekeraars een hogere vergoeding voor in totaal 4,35 miljoen chronisch zieken. Ook wordt de compensatie verbeterd voor de verzekerden met de allerhoogste kosten.

Compensatie
Deze verbetering is één van de acties die minister Schippers vorig jaar aankondigde in haar brief ‘Kwaliteit Loont’. Zij schreef daarin de compensatie voor verzekeraars zo te gaan veranderen dat het lonend wordt dat zij zich met goede zorg juist op chronisch zieken en kwetsbare verzekerden richten. Per 1 januari 2016 werden hiervoor al de eerste stappen gezet.

Risicoverevening
De risicoverevening compenseert zorgverzekeraars voor verschillen in de samenstelling van hun verzekerdenpopulatie. Zorgverzekeraars krijgen meer geld uit het Zorgverzekeringsfonds als zij veel verzekerden hebben waarbij vooraf verwacht wordt dat zij hoge kosten zullen maken. Hierdoor worden zij gestimuleerd zich juist op deze mensen te richten en niet alleen op jonge gezonde verzekerden.

Volledig risicodragend
Vanaf komend jaar zullen zorgverzekeraars ook volledig risicodragend worden. Dat betekent dat zij niet langer achteraf gecompenseerd worden als kosten onverwacht hoger uitvallen. Hiermee geeft minister Schippers een extra stimulans voor een doelmatige uitvoering van de Zorgverzekeringswet. In het regeerakkoord is afgesproken deze risicodragendheid op te voeren naar 100 procent in 2017. Dit jaar was er nog sprake van een klein deel van de zorg waarvoor zorgverzekeraars niet volledig risicodragend waren. Daaraan komt nu een einde.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.