Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RIVM: e-health in Nederland blijft achter

Bert Bukman
Het gebruik van e-health in Nederland door consumenten blijft achter bij de ons omringende landen. Wat betreft ict in zorginstellingen lopen we juist voor. Dat meldt het RIVM in een themaverkenning over technologie in de zorg.
ict-ziekenhuizen-benchmark
Foto: iStock

De themaverkenning technologie van het RIVM maakt deel uit van een serie. Deze serie gaat vooraf aan de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) die in 2018 verschijnt.

Overal ter wereld verzamelen mensen gegevens over hun gezondheid uit draagbare apparaten, medische apparaten en sensoren, aldus het RIVM. Nederlanders doen dit echter in vergelijking met andere landen nog weinig. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder meer dan 20.000 inwoners van 16 landen.

Ook medische dossiers zijn inmiddels voor een groot deel gedigitaliseerd. Daarmee hebben de Nederlandse zorginstellingen juist een voorsprong op andere Europese landen.

Stilstand

Uit een jaarlijkse monitor van Nictiz en Nivel blijkt dat er veel kansen zijn voor e-health, maar dat het gebruik ervan achterblijft bij het aanbod. Ook wat betreft opschaling van de verschillende toepassingen is er sprake van stilstand. Dat laatste heeft te maken met onbekendheid en onduidelijkheid op dit gebied, aldus het RIVM. Zorggebruikers zijn vaak niet op de hoogte van het aanbod en de mogelijkheden. Artsen ervaren onduidelijkheid over de manier waarop zij toepassingen moeten inzetten.

Verder zijn er belemmeringen in de wet- en regelgeving. In de Nederlandse zorg blijken nieuwe werkwijzen lastig in te passen. Dit komt onder meer door centraal opgestelde normen, standaarden en richtlijnen, en ook doordat er een betaaltitel nodig is om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Persoonlijke relaties

Veel is mogelijk wanneer persoonlijke relaties goed zijn en men bereid is zich in te spannen om e-health te regelen, aldus het RIVM. Maar dergelijke persoonlijke trajecten zijn moeilijk op te schalen. Bovendien heerst op meerdere plaatsen ook het not invented here-syndroom: men vermijdt het gebruik van bestaande producten, standaarden of kennis vanwege de herkomst van buiten. Van succesvolle voorbeelden wordt op deze manier te weinig geleerd.

Het overzicht van de stand van de e-health in Nederland van de RIVM maakt deel uit van de themaverkenning Technologie. De andere themaverkenningen zijn Zorgvraag van de toekomst en Bredere determinanten van gezondheid.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.