Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rode cijfers voor SGL

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De financiële positie van de Limburgse zorginstelling Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) is flink verslechterd door conflicten met voormalige dochterbedrijven en oud-bestuurders. Over 2013 heeft de gehandicaptenorganisatie een verlies geleden van ruim 4 miljoen euro. De solvabiliteit is gehalveerd. Dat staat in het deze week gepubliceerde jaarverslag.
Rode cijfers voor SGL

SGL kwam vorig jaar negatief in het nieuws doordat een voormalige bestuurder werd opgepakt wegens vermeende fraude. Hij zou tussen 2008 en 2010 miljoenen euro’s hebben besteed aan dure hobby’s. De zaak kwam aan het rollen nadat de raad van toezicht een forensisch onderzoek had laten instellen. Daarnaast vroeg voormalig dochterbedrijf SVL het faillissement aan van SGL. Dat faillissement werd uitgesproken maar is later door de rechter teruggedraaid.

Terugval

Vorig jaar is de omzet gedaald. De bedrijfsopbrengsten van de organisatie voor mensen met lichte, zintuiglijke of meervoudige beperkingen en cliënten met een niet-aangeboren hersenaandoening viel terug van bijna 44 miljoen euro naar 37,6 miljoen euro. De verhouding eigen vermogen balanstotaal halveerde naar 14,5 procent. ‘Inmiddels zijn we (…) in rustiger vaarwater terecht gekomen. Nu kunnen wij ons weer volledig richten op de grote uitdaging die de nabije toekomst, met zijn decentralisaties, gaat brengen’, schrijft bestuurder Leon Poels in het jaarverslag.

Overgang

De organisatie wordt zwaar getroffen door de overgang van begeleiding naar de Wmo omdat het zorgaanbod van SGL voor een groot deel bestaat uit dit extramurale zorgaanbod. Ook de bezuiniging op het tarief van vervoer met tariefkortingen van 60 procent tot 70 procent eist zijn tol. Door een reeks van aanpassingen probeert SGL zich aan te passen. Zo is de organisatie met steun van projectorganisatie In voor zorg gestart met een Lean Six Sigma verbetertraject.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.