Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rotterdam breidt collectieve verzekering uit

Het Rotterdamse college wil de collectieve verzekering voor inwoners uitbreiden. Nu komen mensen met een laag inkomen in aanmerking, het is de bedoeling dat ook andere inkomens mee kunnen doen. Dat meldt de NOS vandaag.
fotohandjefotolia400.jpg

Het gaat om een collectieve zorgverzekering waarin de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) geheel en het eigen risico grotendeels zijn meeverzekerd. De gemeenschappelijke polis moet een brede dekking krijgen en toch maar een paar tientjes duurder zijn dan een basisverzekering.

Zekerheid
Het grootste voordeel is volgens wethouder Hugo de Jonge (CDA) dat deelnemers niet meer geconfronteerd worden met onverwachte en hoge uitgaven. ‘Deze verzekering geeft mensen rust en zekerheid en makkelijk toegankelijke zorg’, zegt De Jonge op NOS.

Eigen risico
Rotterdam heeft sinds 2013 al een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Om te voorkomen dat zij zorg gaan mijden vanwege de kosten, is in deze verzekering het eigen risico meeverzekerd. Het eigen risico is daardoor teruggebracht van 385 naar 50 euro.

Contract
Volgens De Jonge is de verzekering een succes. Ruim 56.000 Rotterdammers hebben zich aangesloten. Ze zijn tevreden, blijkt uit onderzoek. Ze geven de verzekering een gemiddeld rapportcijfer van 8,1. Volgend jaar loopt het contract met zorgverzekeraar VGZ af. Het college wil de zorgverzekering voor nog meer Rotterdammers beschikbaar maken. Ook mensen met andere inkomens, zoals middeninkomens, moeten ervan kunnen profiteren, vindt hij. ‘Ook zij zijn gebaat bij de zekerheid dat ze niet opeens met zorgkosten geconfronteerd worden.’

Onderhandelingen
De Jonge wil de komende maanden met zorgverzekeraars om de tafel om de interesse te peilen en daarna de zaak aan te besteden. Per 1 januari 2019 moet de nieuwe Rotterdamse zorgverzekering dan ingaan. De wethouder verwacht dat het aantal deelnemers aan de zorgverzekering zal verdubbelen. Bijkomend voordeel is dat de onderhandelingspositie van de gemeente naar aanbieders van zorg hierdoor versterkt wordt. Zorgverzekeraar VGZ zegt de plannen met belangstelling tegemoet te zien, maar vindt dat wel eerst duidelijk moet worden wat de gemeente precies wil.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.