Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Ruwaard kampt met schuld van 42,5 miljoen

Het Ruwaard van Putten heeft een schuld van 42,5 miljoen euro. De overnamepartijen hebben zes miljoen betaald voor de doorstart. Dat blijkt uit een eerste rapportage van de curatoren van het ziekenhuis.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ruwaard kampt met schuld van 42
Foto: ANP - Arie Kievit

De schuld is inclusief een lening van 27 miljoen euro waarvoor het Waarborgfonds voor de Zorg garant staat. Alle claims die bij de curatoren zijn ingediend worden nog geverifieerd. De zes miljoen die overnamepartijen hebben betaald is voor overname van delen van de inboedel.

Personeel

Op de faillissementsdatum 24 juni werkten 829 mensen in het ziekenhuis verdeeld over 630 voltijdsbanen. Daarnaast waren er 40 vaste oproepkrachten. Zij hebben allen ontslag gekregen. De medewerkers van het ziekenhuis krijgen maandag 15 juli te horen of ze in dienst blijven of dat ze worden ontslagen. ‘We willen de onzekerheid bij de medewerkers zo

6
22

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

6 REACTIES

 1. @ adje rem. Bij geen van de genoemde onderwerpen is of wordt ‘gezond verstand’ gebruikt (dus ‘gezond verstand’ hoort niet thuis in de reeks).
  Het hele gekke is dat je voor een hoog loon een diploma moet hebben en hebt aangetoond, via dat diploma, dat je een gezond verstand hebt; en het krankzinnige is dat al diegenen die een hoge positie hebben en hun verstand niet gebruiken het allerhoogste loon hebben (VOORAL IN DE ZORG).
  Raar he, slaap maar door.

 2. Lees alle reacties
 3. Je vraagt je af, hoe het mogelijk is om zo’n grote schuld op te bouwen? Zijn dat nu de duur betaalde zogenaamde top bestuurders? Heeft de raad van toezicht zitten te slapen. Nee, dat wisten ze al heel lang. Maar iedereen heeft zijn mond gehouden en geaccepteerd dat er elk jaar weer ruim 5 miljoen verlies bijkwam.
  En niemand is (hoofdelijk) aansprakelijk. Is dit maatschappelijk verantwoord bestuur? En de veroorzakers gaan gewoon verder om elders wan te besturen. Wat hebben we toch een verziekte maatschappij. Deze patient wordt nooit beter.

 4. Ruwaard is echt niet het enige ziekenhuis. Er zijn er nog veel meer die twee jaar geleden technisch gezien al failliet waren maar de cijfers nog wat opgepoetst hebben/ Het idee bij veel RvB’s is ‘we gaan toch niet failliet’ en ze zijn gewoon doorgegaan met de bestaande werkwijze. Het intern proces in het gros van de ziekenhuizen is verre van efficient en dat zal de komende tijd steeds duidelijker worden. Het wordt ook tijd dat een RvB een ziekenhuis eens als een echt bedrijf gaat runnen en niet zoals het nu gaat wat veelal neerkomt op pappen en nat houden, wat inmiddels neer komt op nat gaan….. Dat vraagt tevens om een flinke opschoning in het banencircuit van bestuurders.

 5. Is er al gekeken naar het bedrag dat de bestuurderen, leden raden van toezicht en het direct daaronder ‘zittende’ management de afgelopen 10 jaar aan ‘salaris’ hebben meegenomen; grondig de boeken bekijken want de officiele papieren vermelden dat niet; en vooral niet van je stoel afvallen.
  En dan ook nog zo functioneren dat het huis falliet gaat!!!!.
  ARME PATIENT (niet dat ze daarme zitten)

 6. Dit ziekenhuis was korte tijd geleden onder dezelfde omstandigheden nog niet failliet gegaan. Nu hebben zorgverzekeraars besloten het ziekenhuis failliet te laten gaan na overleg met en instemming van het Maasstad Ziekenhuis, VWS en NZa. Interessant om te zien dat de zorgverzekeraars hebben besloten om de financiers eens flink te laten bloeden. Voor de financiers wordt de zorg nu dus een portefeuille met echt risico, juist in een tijd dat ze te weinig buffers hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.