Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ruzie over ‘gedwongen verhuizing’ schizofrene cliënten

Redacteur KinderopvangTotaal
“Een klap in het gezicht,” noemt de “Naastenraad” van ggz-cliënten de voorgenomen sluiting van ggz-kliniek Wilhelmina-oord in St Nicolaasga. “Het past in het beleid om ggz-cliënten meer in de maatschappij te laten wonen,” zegt bestuurder Hans Kedzierski van ggz Friesland.
Ruzie over ‘gedwongen verhuizing' schizofrene cliënten

“Ik moet vijf miljoen inleveren. We zoeken naar mogelijkheden om extra middelen te genereren en de kwaliteit van zorg te garanderen.” In dat kader is GGZ Friesland, aldus Hans Kedzierski, bezig te onderzoeken of verplaatsing van 26 schizofrene cliënten naar een beschermd wonen-project mogelijk is. “Onze psychiaters vinden dat deze cliënten beter af zijn in de maatschappij dan in de bossen.” De spontaan opgerichte “Naastenraad” is het daar niet mee eens. In een protestbrief schrijven de naasten: “Mensen met een psychotische kwetsbaarheid worden gedwongen plaats te maken voor een luxe afkickkliniek.”

Externe partners

Kedzierski, lid van de raad van bestuur van ggz Friesland, bevestigt dat hij in gesprek is met externe partners om een verslavingskliniek in Wilhelmina-oord te vestigen. “Wij hebben cliënten en familie op 23 november op de hoogte gesteld van het onderzoek naar de nieuwe bestemming van Wilhelmina-oord. Er is nog geen besluit genomen. Wij verwachten in januari, februari met externe financiers rond te zijn, daarna gaat een voorstel naar cliëntenraad en familieraad, die adviesrecht hebben.”

Voeten getreden

De Naastenraad ziet niets in beschermd wonen: “Gedwongen verhuizing zal binnen enkele maanden grote negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en de toekomst van de bewoners. Cliëntenrechten worden met voeten getreden,” schrijven zij in de protestbrief. Kedzierski zegt de bezorgdheid te snappen: “Schizofrenie is een ernstige ziekte. Maar we gaan niet halsoverkop weg, we zoeken stap voor stap een goede oplossing voor de individuele cliënt.” Kedziersky erkent dat sommige ggz-cliënten niet in de maatschappij kunnen functioneren. “Wij hebben ook een voorziening in Franeker om cliënten, die lijken op de Wilhelmina-cliënten, binnen de instelling te verzorgen.”

Hans Kedzierski van ggz Friesland heeft vandaag een gesprek met de Naastenraad om tekst en uitleg over de plannen en de gevolgen te geven. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

CZ: ‘Ggz moet nut bewijzen’

NZa kort tweedelijns-ggz met 5,55 procent

‘Inning eigen bijdrage verblijf ggz is onuitvoerbaar’

5 REACTIES

  1. Zie met lede ogen vaak aan, dat ze vaak de verkeerde groep het predikaat ‘Schizo’ geven!
    En de luxe die ze dan hebben, lopen ze op de sociale omgeving te botvieren?
    Praten met de omgeving hebben deze leiders nog geeneens geleerd!Ze duwen het gewoon door de strot van de burger(die dit vaak ongewild moet slikken!)

  2. Lees alle reacties
  3. Fijn, al die stress voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Het is duidelijk dat bestuurders in de GGZ, en de psychiaters, alleen maar het beste voor hebben met deze bewoners. Goed dat er niet geluisterd wordt naar de bewoners en hun naasten; wat weten die er nu van ?
    Maar eens beginnen met verdubbeling van de hoeveelheid medicatie. Dan worden de bewoners vanzelf weer rustiger.
    Wat een ontzettende stap terug in de zorg voor mensen met een psychotischer kwetsbaarheid.
    Maar gelukkig komt er een kliniek voor verslaafde bestuurders en andere VIP’s; want daar is op dit moment een enorme schaarste in de zorg.

  4. Het lijkt me goed deze signalen van de Naastenraad serieus te nemen. De ervaringsdeskundigheid van clienten wordt hier niet genoemd. Met alle respect voor de psychiaters die ” de bossen” geen plek vinden voor deze mensen die de gevolgen ondervinden van hun ” ziekte” schizofrenie, lijkt het me goed ook deze cliënten in het hele traject wat volgt naar hun mening te blijven vragen. Mensen met een psychotische kwestbaarheid weten net zo goed wel waar zij gedijen. Het manco van de langdurige GGZ is dat het nog steeds geen gewoonte is cliënten en hun naasten bij hun zorg, behandeling en “eigen” leven te betrekken. Misschien is dat wel het hele euvel…Overigens heeft mijn zoon met schizofrenie na negen verschillende behandelinstellingen in 9 jaar nu bij Lentis in Zuidlaren,het vroegere Dennenoord, gelegen in “prachtige bossen”, een plek gevonden waar hij gedijt met een team eromheen die samen met hem en zijn ouders ook naar zijn toekomst en zijn plek in de maatschappij kijkt en bij de behandeling veel zorgvuldigheid in acht neemt. Dat stelt gerust. De situatie in Wilhelminaoord brengt veel stress en onrust, en dat is nu net niet goed als je psychosegevoelig bent.
    Als actief lid van Ypsilon ken ik ontelbaar veel verhalen van ouders en van medecliënten van mijn zoon. Dat is leerzaam en brengt inzichten. Ik gun de heer Kedziersky dat hij deze kans aangrijpt om ook te horen wat voor dit “marktsegment” belangrijke waarden zijn!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.