Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVS: ‘Behoefte aan combizorg voor ouderen’

Redacteur Zorgvisie
Verpleeghuizen moeten in de toekomst combizorg aanbieden, waarbij mantelzorgers en verpleegkundigen er samen voor zorgen dat ouderen thuis kunnen blijven wonen. Dat adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).
Samen - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia.

Omdat mensen steeds langer leven en meer zeggenschap willen over hun leven, ook in de laatste fase, moet er volgens de RVS meer variatie in het aanbod van ouderenzorg komen. ‘Lange tijd was het gebruikelijk dat mensen naar een verzorgingshuis gingen als thuis wonen problemen opleverde. Zelfstandig wonen wordt echter voor meer ouderen bereikbaar, ook als er fysieke problemen zijn.’ Daarom pleit de raad voor ‘combizorg’, een zorgvorm waarbij ouderen thuis blijven wonen, ondersteund door mantelzorgers, maar waarbij professionele verpleegkundigen kunnen ingrijpen als het (tijdelijk) niet meer gaat. ‘Daar zijn geen algemeen geldende regels voor nodig, juist niet’, aldus de RVS.

Toekomst zorg voor ouderen
Het statement komt uit de bundel Verpleeghuiszorg 2025, waarin de RVS kijkt naar de verpleeghuiszorg van de toekomst. Van alle ouderen woont 95 procent nog thuis, meldt de RVS, mede door aanpassingen in de openbare ruimte, goede zorg en techniek. ‘Daardoor ontstaat er financiële ruimte om goede verpleeghuiszorg te kunnen bieden aan zeer kwetsbare ouderen’, schrijft de raad in het verslag. ‘Geen schrale zorg voor iedereen, maar zorg op maat.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.