Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ en NPCF presenteren 8 best practices zorginkoop

In vervolg op het advies Zorginkoop dat de RVZ in 2008 publiceerde, presenteren de raad en de NPCF vandaag tijdens een congres in Utrecht acht goede voorbeelden van vraaggestuurde zorginkoop.
RVZ en NPCF presenteren 8 best practices zorginkoop

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) en Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie (NPCF) vroegen alle zorgverzekeraars om informatie over projecten die cliëntgerichte zorg bevorderen. Hieruit kozen de RVZ en NPCF acht goede voorbeelden – van iedere deelnemende zorgverzekeraar één – die ze beschrijven in een brochure.

Acht best practices

Zo is Achmea Zorg al sinds 1998 de drijvende kracht achter DiabeteszorgBeter, een project waarbij diabetespatiënten optimale zorg krijgen van een compleet eerstelijnsteam en werkt CZ samen met Stichting Kind en Ziekenhuis om kindvriendelijke ziekenhuiszorg te bevorderen. Sommige projecten zijn overigens niet uniek. In de brochure ‘De verzekeraar en de patiënt: een succesvolle coalitie’ staan behalve beschrijvingen van de projecten ook analyses van de inbreng van patiëntenorganisaties, resultaten en adviezen voor de toekomst.

Drie lessen

RVZ en NPCF onderstrepen nogmaals het belang van een deskundige en onafhankelijke patiëntenbeweging. De overheid moet patiëntenorganisaties faciliteren zodat zij criteria en instrumenten kunnen ontwikkelen die het patiëntenperspectief toegankelijk en toepasbaar maken voor de zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars moeten patiënten gericht en structureel inzetten, en hun wensen en eisen vroegtijdig afstemmen met de zorgaanbieder. Patiëntenorganisatie en zorgverzekeraar komen zo als coalitiepartners tot harde inkoopcriteria voor de beste zorg. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

NPCF grotendeels achter zorgplannen kabinet

Klantgestuurde zorginkoop

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.