Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Gezondheid 2.0 versterkt positie patiënt’

Mario Gibbels
Gezondheid 2.0 versterkt de positie van de patiënt en kan de zorg kwalitatief beter en efficiënter maken. De manier waarop de zorg is georganiseerd, en met name de financieringsstructuur, belemmert echter de verdere ontwikkeling van Gezondheid 2.0.

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het vandaag verschenen advies Gezondheid 2.0, U bent aan zet. De RVZ omschrijft Gezondheid 2.0 als het gebruik van sociale media via internet in de zorg waardoor patiënten meer betrokken worden bij hun eigen behandeling. Ofwel Gezondheid 2.0 = participatie.

‘Perverse prikkels verwijderen’

In haar advies somt de RVZ een aantal voordelen op van Gezondheid 2.0. Zo leidt Gezondheid 2.0 tot beter geïnformeerde patiënten die zelf de regie nemen bij hun behandeling. Dat leidt zowel tot betere zorg als kostenbesparingen. Echter, zo stelt de RVZ, de huidige organisatie- en met name financieringstructuur van de zorg belemmert de voortgang van Gezondheid 2.0. Het is aan de overheid om deze ‘perverse prikkels’ te verwijderen en ervoor te zorgen dat innovaties financieel beloond worden.

Bedreigingen

Maar ook de zorgverzekeraars kunnen volgens de RVZ een stimulerende rol spelen bij het benutten van de mogelijkheden die Gezondheid 2.0 biedt. Zijn kunnen bijvoorbeeld in hun contracten met zorgaanbieders opnemen dat er gebruik gemaakt moet worden van de mogelijkheden van Gezondheid 2.0. Er zijn overigens ook nadelen, ofwel bedreigingen, van Gezondheid 2.0. Een gevaar is dat de patiënt op internet de verkeerde informatie krijgt. Zorgaanbieders kunnen dit ondervangen door hun patiënten te vertellen waar ze betrouwbare informatie kunnen vinden, of ze bieden die informatie zelf aan op hun website. Ander gevaar is het ontstaan van een ‘digitale kloof’ tussen patiënten die wel weten om te gaan met de mogelijkheden van Gezondheid 2.0 en patiënten die hun weg op internet niet kunnen vinden. Het is aan de overheid, aldus de RVZ, om ervoor te zorgen dat deze kloof zo klein mogelijk is. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.