Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

RVZ: Meer aandacht voor preventie welvaartsziekten

Annelies Vermeulen
Een kwart van de ziekten is te wijten aan welvaartskwalen door slecht eten, roken, alcoholgebruik en weinig bewegen. Daarom zou de overheid moeten ingrijpen door voeding duurder te maken en een preventief gezondheidsbeleid te ontwikkelen.
RVZ: Meer aandacht voor preventie welvaartsziekten

Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in het rapport Preventie van welvaartsziekten dat vandaag wordt gepresenteerd.

Welvaartsziekten

De gezondheid van laagopgeleiden daalt ten opzichte van de gezondheid van hoogopgeleiden. De laagst opgeleide vrouwen krijgen rond hun 52e jaar gezondheidsklachten, terwijl hoogopgeleiden die pas twintig jaar later krijgen. Tien jaar geleden was dat verschil nog zestien jaar. Het verschil ligt volgens de RVZ aan welvaartsziekten.

Preventiefonds

De raad wil een preventiefonds vormen waarin 1 procent van de totale zorgverzekeringspremie, 350 miljoen euro, wordt gestort. Ook de gemeente draagt bij aan het preventiefonds. Uit het fonds kunnen gemeenten en zorgverzekeraars samen gezondheidsbevorderende projecten financieren. Daarbij wordt gestreefd naar het ontlasten van de eerstelijnszorg.

Landelijke regelgeving

De minister van Volksgezondheid moet volgens de RVZ tegelijkertijd aanvullend beleid voeren. Er moet duidelijke landelijke regelgeving komen over bijvoorbeeld roken en vermindering van zout in voedsel. “Voorlichting op scholen over roken, alcohol en gezonde voeding, zal veel effectiever en efficiënter zijn als de voorlichter kan wijzen op duidelijke landelijke regelgeving.”

Vettaks en hoog btw-tarief

Ook pleit de RVZ voor vettaks en een hogere accijns op tabak en alcohol. De raad wil dat over voedsel het hoge btw-tarief wordt geheven in plaats van het lage tarief dat nu geldt. Dit zou overmatig eten moeten ontmoedigen.

Zorgverzekeraars en gemeenten

Volgens de RVZ moeten zorgverzekeraars hun klanten aanmoedigen gezonder te leven, in plaats van alleen het vergoeden van zorg. Ook gemeenten moeten zich volgens de raad actiever opstellen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Grote ontdekking voor preventie van hart- en vaatziekten

Agis en Almere voeren preventieplan uit

Artsen maken online preventietest ziekten

3 REACTIES

  1. @ Rob. Als je politiek serieus genomen wilt worden (ook door VWS) dan moet je af en toe kritisch zijn ook naar je eigen baas. Je moet dan wel zorgen dat deze niet in de problemen komt. Dat is veelal een kwestie van timing. En dat heeft de RVZ goed gedaan ruim voor de verkiezingen en tussen bezuinigingsvoorstellen in. Het voorstel zelf is zo weinig realistisch dat het gemakkelijk terzijde is te plaatsen. Hier komt de minister niet door in de problemen.

  2. Lees alle reacties
  3. De RVZ valt haar broodheer in de volle publiciteit af. Nu voelt Schippers zich gedwongen om haar eigen adviesorgaan te gaan afvallen. Zien we hier dan toch het politiek activisme van Johan Mackenbach doorschijnen? Ik denk dat hij binnenkort op audiëntie mag.. De RVZ is wel onafhankelijk, maar niet zo afhankelijk als prof. Mackenbach denkt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.