Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

Er moeten meer medisch specialisten komen. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Zorg.

De Nederlandse specialisten verdienen internationaal gezien veel. Dat komt door een “langdurig krap aanbod”, stelt de raad in het advies Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg. Vanwege de hoge kosten hebben de geneeskundige opleidingen sinds jaar en dag een beperkt aantal plaatsen. De RVZ pleit voor uitbreiding om uiteindelijk de geneeskundige zorg goedkoper te maken.

Betalen uit taakherschikking

De kosten van de extra opleidingsplaatsen wil de RVZ halen uit productiviteitswinst, die ontstaat doordat andere zorgverleners taken overnemen van artsen. Deze taakherschikking leidt nu wel tot minder lange wachtlijsten, maar de financiële opbrengst komt terecht bij de artsen.

Zelfde tarief

“Vroeger was een tandarts zelf een kwartier bezig met een controle, tandsteen verwijderen, eenvoudige gaatjes enzovoorts. Nu neemt de mondhygiëniste taken over, maar krijgt de tandarts nog steeds hetzelfde tarief voor de tijd die zij maakt”, zegt Kees Erends, bestuursvoorzitter van zorgorganisatie Stichting Baalderborg en mede-auteur van het RVZ-advies.

Klink: uitbreiding te duur

Minister Klink van VWS heeft recentelijk in de Tweede Kamer gezegd dat hij uitbreiding van de opleiding te duur vindt. De instroom in de basisartsopleiding is de afgelopen tien jaar verdubbeld en de numerus fixus uitgebreid van 2010 plaatsen in 2000 naar 2850 in 2004. “Met het oog op de meer vraaggeoriënteerde zorg en gereguleerde marktwerking, wordt over de hele linie reeds gestreefd naar een zeker overschot aan medisch specialisten”, antwoordde hij op een Kamervraag . (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

RVZ: kosten zorg moeten omlaag

Kabinet wil wet BIG aanpassen voor taakherschikking

Scheidsgerecht fluit specialisten terug

Zorgautoriteit wil flexibeler uurtarief specialisten

Eindelijk uurtarief medisch specialisten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.