Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking zorgorganisaties tegen dwang in ggz

Mark van Dorresteijn
Verschillende ggz-organisaties en VWS hebben gisteren een intentieverklaring getekend om het aantal dwangtoepassingen, zoals opsluiting in een isoleercel, zo veel mogelijk te voorkomen.
Samenwerking zorgorganisaties tegen dwang in ggz

Bewezen alternatieve behandelingen moeten binnen instellingen geïntegreerd worden om dwang effectief terug te dringen. Daarbij moet gekeken worden naar manieren die nu al blijken te werken. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het signaleringsplan en de zogeheten comfortrooms (open ruimte waarbij de patiënt tot rust kan komen). Daarnaast zou elke ggz-instelling continue aandacht moeten hebben voor de kwaliteit van onvrijwillige zorg. Het terugdringen van dwang hoort volgens de verklaring structureel op de agenda van het bestuur, waardoor instellingen er tijdens het maken van beleid extra rekening mee houden.

Ondertekening

De intentieverklaring is ondertekend door GGZ Nederland, het Landelijk Platform GGz (LPGGz), het ministerie van VWS, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Vereniging voor managers van de psychiatrische afdelingen in algemene ziekenhuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat weten de verklaring te onderschrijven.

ZN tekent niet

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft de intentieverklaring niet willen ondertekenen. “Een gemiste kans, omdat zorgverzekeraars bij uitstek invloed kunnen uitoefenen op het terugdringen van dwang via hun zorginkoopbeleid”, stelt LPGGz in een verklaring. ZN laat desgevraagd weten dat het document erg inhoudelijk is. “Dat betekent niet dat we het document niet belangrijk vinden, maar wij willen niet op de stoel van de arts zitten en daarom gaan wij niet in op de inhoud”, aldus een woordvoerder van ZN. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Intentieverklaring vermindering dwang

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.